Business & Finance Παρασκευή 1/01/2021, 11:20
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2021

UBS: 3 τρόποι για να παίξετε την πτώση του δολαρίου

UBS: 3 τρόποι για να παίξετε την πτώση του δολαρίου

Η πτώση του δολαρίου εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις της νέας χρονιάς, καθώς οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι συμφωνούν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η έξοδος των χαρτοφυλακίων από τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» και ο περιορισμός των επιτοκιακών διαφορών θα ασκήσουν νέες πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Ο δολαριακός δείκτης έχει ήδη σημειώσει πτώση σχεδόν 10% από τα υψηλά του Μαρτίου του 2020, ενώ η UBS εκτιμά ότι η τάση θα συνεχιστεί, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και μειωμένες αποταμιεύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ελβετικός οίκος προτείνει στους επενδυτές τρεις τρόπους για να επωφεληθούν από αυτή την αναμενόμενη πτώση του δολαρίου.

Τοποθετήσεις σε νομίσματα G10

Η UBS βλέπει περιθώρια ανόδου σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα για το ευρώ, τη στερλίνα, το ελβετικό φράγκο και το δολάριο Αυστραλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το ευρώ είναι κατάλληλα τοποθετημένο για να ωφεληθεί από την ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση για εξαγωγές καθώς  η πανδημία θα περνά και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στις ΗΠΑ θα ενισχύει την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος βλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,20-1,25 έως τα τέλη του 2021. Επίσης, θεωρεί ότι το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γιεν είναι καλύτερα ασφαλή καταφύγια από το δολάριο.

Επενδύσεις σε νομίσματα των αναδυόμενων χωρών και της Ασίας-Ειρηνικού

Η UBS προτιμά ασιατικά νομίσματα όπως η ρουπία Ινδίας και Ινδονησίας, το δολάριο Σιγκαπούρης και το κινεζικό γουάν. Το νόμισμα που προτιμά λιγότερο στην Ασία είναι το δολάριο Ταϊβάν. Κατά τα άλλα, το ρωσικό ρούβλι αναμένεται να ωφεληθεί από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ειδικά εάν οι τιμές του πετρελαίου ενισχυθούν, όπως αναμένεται.

Στροφή στο χρυσό

Ο χρυσός ήταν μία από τις καλύτερες επενδύσεις του 2020, με κέρδη άνω του 25%. Σε ένα περιβάλλον υψηλότερης ανάπτυξης, η UBS δεν περιμένει ότι η άνοδος αυτή μπορεί να επαναληφθεί, όμως προβλέπει ότι το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να προσφέρει αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, την ώρα που τα χαμηλά επιτόκια θα κρατούν το κόστος ευκαιρίας από την κατοχή του σε χαμηλά επίπεδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News