Business & Finance Τρίτη 29/12/2020, 20:52
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ευρώ: Σε υψηλό άνω των δύο ετών έναντι του δολαρίου

Ευρώ: Σε υψηλό άνω των δύο ετών έναντι του δολαρίου

Το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλό άνω των δύο ετών έναντι του δολαρίου, καθώς επέστρεψε και πάλι η τάση ανάληψης ρίσκου, μετά την έγκριση του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχιση της παροχής επιδομάτων προς εκατομμύρια Αμερικανών.

Αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι η άνοδος του ευρώ μπορεί να αντιστραφεί προσωρινά τις επόμενες ημέρες, εν αναμονή και των επαναληπτικών εκλογών στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,40% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φθάνει προς στιγμή στο 1,2274, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018. Το ευρώ εξακολουθεί να στηρίζεται και από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα η Ε.Ε. με τη Βρετανία. Από την άλλη, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,35% στις 89,92 μονάδες. Εχει καταφέρει ωστόσο να κρατηθεί πάνω από το χαμηλό δυόμισι ετών, των 89,72. Οι επενδυτές πάντως στοιχηματίζουν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί – από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει ήδη απωλέσει 6% της αξίας του – εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει την άκρως υποστηρικτική νομισματική πολιτική της, τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία θα δυσκολευθεί να ανακάμψει σύντομα από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η στροφή στο ρίσκο ώθησε σε άνοδο και το δολάριο Αυστραλίας και Καναδά. Η στερλίνα ενισχύθηκε επίσης 0,30% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,3496. Αυτό το μήνα, κατάφερε και ξεπέρασε το 1,36 έναντι του δολαρίου, επίπεδο που είχε να επαναλάβει από το Μάιο του 2018, όμως οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους μετά τη συμφωνία του Brexit. 

moneyreview.gr
  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News