Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 21:23
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε χαμηλό δυόμισι ετών το δολάριο

Σε χαμηλό δυόμισι ετών το δολάριο

Σε χαμηλό δυόμισι ετών βυθίστηκε σήμερα το δολάριο, παρουσιάζοντας την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάρκεια μηνός, καθώς οι επενδυτές προσπέρασαν γρήγορα τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου, εστιάζοντας και πάλι στα εμβόλια και στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Αντίθετα, ευρώ και ελβετικό φράγκο γνώρισαν την καλύτερη εβδομαδιαία τους επίδοση έναντι του δολαρίου σε διάρκεια μηνός, αφού οι επενδυτές στράφηκαν στις πιο ριψοκινδυνες κατηγορίες ενεργητικού. 

Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε σήμερα στις 90,471 μονάδες, σε χαμηλό διόμισι ετών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε 1,3%. Το ευρώ έκανε άλμα στο 1,2177, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018.
  
Τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 245.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα μετά την αύξηση των 610.000 θέσεων του Οκτωβρίου. Πρόκειται για πολύ μικρότερη αύξηση που δείχνει ότι η βελτίωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που άρχισε το Μάιο χάνει έδαφος. Ωστόσο, παρά τα εξασθενημένα στοιχεία, στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κινητήριος δύναμη στην αγορά συναλλάγματος θα παραμείνουν οι δύο υφιστάμενοι παράγοντες: η προσδοκία για συμφωνία στο Κογκρέσο για νέα δημοσιονομικά μέτρα και ο ενθουσιαμός από την πρόοδο των εμβολίων. 

Προβλέψεις για το δολάριο

Η εξασθένηση του δολαρίου αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για έξι ακόμη μήνες, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να τοποθετούνται σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις, όπως προβλέπουν στρατηγικοί αναλυτές στο τελευταίο poll του Reuters για τα νομίσματα. Περίπου τα δύο-τρίτα των στρατηγικών αναλυτών, 51 στους 72, προβλέπουν ότι η καθοδική κούρσα του δολαρίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021. Οι υπόλοιποι 21 αναμένουν ότι η πορεία του θα αντιστραφεί πριν από την ημερομηνία αυτή. 

Το δολάριο υποχώρησε περίπου 3% το Νοέμβριο, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες 6%, οδεύοντας εφέτος προς την χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2017. Το ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί 8% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, προβλέπεται να χάσει μέρος των κερδών τους και να διαμορφωθεί στο 1,20 έναντι του δολαρίου κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Σε ορίζοντα έτους, το ευρώ προβλέπεται να ενισχυθεί περίπου 2% με την ισοτιμία του στο 1,23.  

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News