Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 13:31
ΑΓΟΡΕΣ

΄Ηλθε η ώρα για τη μεγάλη πτώση του δολαρίου;

΄Ηλθε η ώρα για τη μεγάλη πτώση του δολαρίου;

Η περίοδος που το δολάριο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον ως το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο φαίνεται να έχει παρέλθει. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν οι απώλειες του αμερικανικού νομίσματος και οι προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια του 2021. Και την ώρα που το δολάριο δέχεται πιέσεις, οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές του στην αγορά συναλλάγματος αδράττουν την ευκαιρία να απογειωθούν σε υψηλά διετίας.

Ο δείκτης δολαρίου του Βloomberg οδεύει προς απώλειες 2,7% αυτό το μήνα, έχοντας απομακρυνθεί 12% από τα υψηλά που είχε αγγίξει τον Μάρτιο. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνα ςκαι τα στοιχήματα ότι η κυκλοφορία των εμβολίων θα συμβάλει στην ανάσχεση της νόσου Covid-19 τροφοδότησαν το κλίμα αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας την τάση αναζήτησης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών, που στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς νομίσματα όπως το δολάριο Αυστραλίας, το ευρώ και το καναδικό δολάριο. 

«Με την επιστροφή της διάθεσης για περισσότερο ρίσκο, μια τάση που άρχισε με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και ενισχύθηκε με τα νέα για τα εμβόλια, το δολάριο έχει βρεθεί σε κλοιό πιέσεων», εξηγεί ο Άλβιν Τ. Ταν, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στην RBC Capital Markets. Ο ίδιος προβλέ\πει ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος.

Οι αναλυτές της Citigroup «βλέπουν» το δολάριο να υποχωρεί έως και 20% το 2021, καθώς θα υπάρξει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ενώ η Goldman Sachs Group συστήνει στους επενδυτές να στοιχηματίσουν υπέρ των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σε βάρος του αμερικανικού νομίσματος.

Το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και το έως τώρα αδιέξοδο στο Κογκρέσο για ένα δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης σφίγγουν τον κλοιό πιέσεων γύρω από το αμερικανικό νόμισμα. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν το δολάριο Αυστραλίας καταφέρει να ξεπεράσει το υψηλό έτους, που είναι στα 74,14 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος, τότε επόμενος σταθμός είναι το υψηλό του Αυγούστου 20218. 

Το ευρώ προσεγγίζει και πάλι το ψυχολογικό όριο του 1,20 έναντι του δολαρίου. Εάν το ξεπεράσει, δεν αποκλείεται να επισκεφθεί τα υψηλά στα οποία είχε αναρριχηθεί τον Αύγουστο του 2018. Το καναδικό δολάριο προσεγγίζει το 1,2929 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018.

Μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων, το γουόν Νοτίου Κορέας έχει ανατιμηθεί σχεδό 3% έναντι του δολαρίου τον Νοέμβριο, προσεγγίζοντας το ορόσημο των 1.100, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.

«Με τα έκτακτα μέτρα να εκπνέουν έως τα τέλη του έτους, οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ παραμένουν αδύναμες. Και αυτό επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μιας για μεγαλύτερες απώλειες του δολαρίου», σημειώνει ο Γουίν Τιν, στρατηγικός αναλυτής στην Brown Brothers Harriman.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News