Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο με ώθηση από μέταλλα, τράπεζες και τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο με ώθηση από μέταλλα, τράπεζες και τεχνολογία

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στην Ευρώπη, με το βλέμμα των επενδυτών στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά και στις ανακοινώσεις των νέων στοιχείων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,9%, μετά τις απώλειες περίπου 1% της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας και των αυξανόμενων στοιχημάτων για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων σημείωσε κέρδη 2,5% καθοδηγώντας την τάση ανόδου, ενώ από κοντά και οι τράπεζες με άνοδο 1,7%, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι αλλά και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Σημαντική άνοδο 1,9% σημείωσαν και οι μετοχές τεχνολογίας, ακολουθώντας το γενικότερο θετικό κλίμα. 

Από τις μετοχές, ξεχώρισε η Just Eat Takeaway με άνοδο 12% από τη στιγμή που οι The Times ανακοίνωσαν ότι ο συνιδρυτής της Grubhub, Ματ Μαλόνεϊ σκοπεύει να επαναγοράσει την αμερικανική θυγατρική. Στον αντίποδα, η μετοχή της σουηδικής επενδυτικής εταιρείας Storkogen Group, που σημείωσε πτώση 7%. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και δώσει το έναυσμα για την έναρξη των επιτοκιακών αυξήσεων τον Ιούλιο. Οι αγορές στοιχηματιζουν σε άνοδο των επιτοκίων σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους, με ορισμένες επενδυτικές τράπεζες να κάνουν λόγο ακόμη και για αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις δύο επόμενες του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,3%. Ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,98%.

 

moneyreview.gr 

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News