Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τα μάκρο – Σε πτώση 1% ο Stoxx 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τα μάκρο – Σε πτώση 1% ο Stoxx 600

Σε πτώση επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των εξασθενημένων στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία και τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, τα οποία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας με φόντο τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε ενισχυθεί έως 0,4%. Στη διάρκεια του Μαίου, απώλεσε 1,6% της αξίας του, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού πυροδοτεί ανησυχίες για επιθετική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. 

Οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου, κατά 5,4% τον Απρίλιο, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Ευρωζώνη καθώς τα εργοστάσια βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς, υψηλές τιμές και μειωμένη ζήτηση.

Οικονομολόγοι της Deutsche Bank αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, περιμένοντας αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο. 

Τις απώλειες στις ευρωπαϊκές μετοχές καθοδήγησε ο κλάδος ταξιδίων και real estate. Πτωτικά κινήθηκαν και τα περιφερειακά χρηματιστήρια, με το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 1% και το DAX στην Φρανκφούρτη κατά 0,3%. Στο Παρίσι, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,77%.

«Όλα τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο Άμστερνταμ στις 9 Ιουνίου, οπότε οι διαμορφωτές πολιτικής της θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν συναίνεση ως προς το πόσο γρήγορα θα ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική. Επίσης, τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ συμφωνούν ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια, όμως διαφωνούν στο πόσο γρήγορα θα πρέπει να γίνει αυτό», αναφέρει ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.  
 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News