Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 15:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες των χρηματιστηρίων υπό το βάρος του πληθωρισμού

Ευρώπη: Απώλειες των χρηματιστηρίων υπό το βάρος του πληθωρισμού

Απώλειες καταγράφουν σήμερα Τρίτη τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε μια ημέρα στην οποία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάιο μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,50%, ο γερμανικός DAX κατά 0,95%, ο CAC 40 στο Παρίσι αποδυναμώνεται κατά 1,11% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 0,96%, ενώ αντιθέτως ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο περί του 0,30%. 

Οι κυκλικοί κλάδοι όπως των τραπεζών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και ο τεχνολογικός δέχονται τις περισσότερες πιέσεις μεταξύ -1,30% και -1%. 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα δεν ήταν ιδανικό από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, εν αναμονή των προκαταρκτικών στοιχείων της Eurostat, με τους επενδυτές εμφανώς προβληματισμένους για το τι θα ανακοινωθεί.

Εντέλει, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 8,1%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Απριλίου στο 7,4% κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό στο 7,7%. 

Ένα στοιχείο που χρήζει ανησυχίας, είναι της αύξησης των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ και των ειδών καπνού κατά 7,5%, ενώ οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν κατά 39,2%, όταν τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 37,5%. Το ποσοστό αυτό συνιστά το δεύτερο υψηλότερο για το 2022, πίσω μόνο από το 44,3% τον Μάρτιο. 

Η διαρκής επιτάχυνση του πληθωρισμού, όπου πλέον είναι τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2%, είναι σίγουρο ότι θα προβληματίσει εκ νέου τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της, ενώ πλέον τα στοιχήματα των χρηματαγορών για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να πληθαίνουν.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News