Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στον ρυθμό του πληθωρισμού οι μετοχές – Απώλειες 1,6% το Μάιο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στον ρυθμό του πληθωρισμού οι μετοχές – Απώλειες 1,6% το Μάιο

Σε κλοιό πιέσεων έβαλαν τις μετοχές της Ευρωζώνης τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το Μάιο, αυξάνοντας τα στοιχήματα για μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% το Μάιο από 7,4% του Απριλίου, πάνω από τις προβλέψεις για 7,7%, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών διευρύνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι δεν είναι πλέον μόνο η ενέργεια που ωθεί σε άνοδο τον πληθωρισμό. 

Ο δείκτης STOXX για τις μετοχές της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, που παρέμενε στάσιμος πριν απο την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, σημείωσε πτώση 0,7%.

Οι μετοχές των τραπεζών, που συνήθως είναι θετικά διακείμενες στις επιτοκιακές αυξήσεις, υποχώρησαν 1,6%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το πλήγμα που θα υποστεί η οικονομία από τις αυξανόμενες τιμές. «Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να δράσει πιο γρήγορα», αναφέρει οικονομολόγος της ING, αν και η ολλανδική τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο.

Σε μηνιαία βάση, ο STOXX 600 σημείωσε το Μάιο απώλειες 1,6%, ενισχύοντας τις απώλειες που καταγράφει από τις αρχές του έτους, εν μέσω ανησυχιών για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Κίνα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Unilever με άνοδο άνω του 9%, από τη στιγμή που ο γίγαντας καταναλωτικών αγαθών διόρισε τον ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πέλτζ στο διοικητικό του συμβούλιο. Με άνοδο 8% και η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας χημικών DSM, στον απόηχο των σχεδίων της για συγχώνευση με την ελβετική ανταγωνίστριά της Firmenich.

Aπό τα επιμέρους ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με μικρή άνοδο 0,10%, ενώ αντίθετα ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 1,29% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,6%. Στην ευρωπεριφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 1,22%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 1,4%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Η επιστροφή στην ενεργό δράση δεν συνοδεύεται από κέρδη 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News