Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 16:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Σε χαμηλές πτήσεις τα χρηματιστήρια στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ευρώπη: Σε χαμηλές πτήσεις τα χρηματιστήρια στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Υποτονικά κινούνται σήμερα Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις χθεσινές απώλειες που σημείωσε η Wall Street, με τα μακροοικονομικά στοιχεία να προβληματίζουν όπως και χθες έτσι και σήμερα τους επενδυτές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται πέριξ του μηδενός μην καταφέρνοντας να κλείσει προς μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,15% κινείται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο, πλησίον του +0,60% κινούνται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. 

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αυτός που ξεχωρίζει σήμερα ενισχυόμενος κατά 2,23%, με τους υπόλοιπους κύριους κλάδους να καταγράφουν ήπιες θετικές ή αρνητικές μεταβολές. 

Χθες τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι όχι μόνο δεν ανακόπτει ταχύτητα, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να ανεβάζει ταχύτητα. Συγκεκριμένα τον Μάιο ανέβηκε στο 8,1% από 7,4%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, που ήταν το έβδομο διαδοχικό τους τελευταίους επτά μήνες.  

Τα σημερινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν επίσης προβληματίζουν. Συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία υποχώρησαν στο -4,5% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, περισσότερο του αναμενομένου για πτώση μόλις 0,2%.

Από την άλλη βέβαια, η μεταποίηση στη Γερμανία επιταχύνθηκε ελαφρώς τον Μάιο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ να ανεβαίνει στις 54,8 μονάδες από 54,6.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ επιβραδύνθηκε αρκετά, από τις 55,5 μονάδες τον Απρίλιο, στις 54,6 μονάδες τον Μάιο.

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της Dr. Martens έχει εκτιναχθεί κατά 21%, μετά την καθοδήγηση της κατασκευάστριας υποδημάτων για περισσότερα κέρδη στην τρέχουσα χρονιά, εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News