Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλά μηνός – Στήριγμα από τεχνολογία και πολυτελή είδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλά μηνός – Στήριγμα από τεχνολογία και πολυτελή είδη

To υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός άγγιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω αισιοδοξίας για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19 στην Κίνα και τη λήψη νέων μέτρων στήριξης. 

Οι αρχές στη Σαγκάη θα διευκολύνουν τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις ώστε να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους, ενώ αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδιο δράσης για την τόνωση της οικονομίας, σε μία εξέλιξη που ενισχύει τις ελπίδες για βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης και της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6% στις 447,79 μονάδες, επίπεδο που είχε να επαναληφθεί από τις αρχές Μαίου, με το μεγαλύτερο στήριγμα να προσφέρουν οι εταιρείες από τον χώρο πολυτελών ειδών, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης προέρχεται από την Κίνα. 

Η μετοχή του ιδιοκτήτη της Loius Vuitton, LVMH, της Hermes, του Pernod Ricard και της Burberry ενισχύηθηκε από 0,6% έως 4,4%. «Υπάρχει μία μεγάλη ανάσα ανακούφισης, ειδικά από Σαγκάη και Πεκίνο, επειδή αναμένεται χαλάρωση των περιορισμών, εξέλιξη που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», σημειώνει αναλυτής της Hargreaves Lansdown.

Τα κέρδη διευρύνθηκαν σε όλους τους κλάδους, με πρωταγωνιστή τις μετοχές τεχνολογίας, με άνοδο 2%. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος καθώς η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας Memorial Day.     
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στην Ισπανία προσφέρουν ακόμη ένα λόγο για όσους πιστεύουν ότι η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Capital Economics. 

Mε τα σημερινά κέρδη, ο δείκτης STOXX 600 περιορίζει τις μηνιαίες απώλειες στο 0,9%. Ο μοναδικός μήνας στον οποίο παρουσίασε φέτος κέρδη είναι μέχρι στιγμής ο Μάρτιος.  

Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,19%, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 0,79%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,72%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Στον ρυθμό του πληθωρισμού οι αποδόσεις – Ξανά σε άνοδο

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News