Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 16:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με τα χρηματιστήρια σε αναζήτηση κατεύθυνσης 

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με τα χρηματιστήρια σε αναζήτηση κατεύθυνσης 

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση, που σηματοδοτεί το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η εβδομάδα που φεύγει ολοκληρώνεται με αρνητικό πρόσημο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τα κέρδη της τάξεως του 2,98% που κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν απώλειες στις έξι από τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, καθώς οι προκλήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό, τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, ταλανίζουν τις διεθνείς αγορές. Παράλληλα στο διάστημα αυτό έντονες ήταν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, μετά την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων από το Πεκίνο κι ενώ η πανδημία σημείωνε νέα έξαρση, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών ήταν ικανοποιητική κι έτσι η ζωή στην Κίνα εν μέρει επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς. 

Πίσω στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταβάλει προσπάθειες να υπερπηδήσει το μηδέν, όπως και ο γερμανικός DAX, αλλά και ο CAC 40 στο Παρίσι. Αντιθέτως πτώση που πλησιάζει το -1% σημειώνει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,90%. 

Η μοναδική μεταβολή μεταξύ των κυριοτέρων κλάδων που ξεχωρίζει είναι η πτώση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 1%, καθώς οι υπόλοιποι κλάδοι κινούνται με ήπιες θετικές ή αρνητικές μεταβολές. 

Το αρνητικό κλίμα που έχει περιβάλει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει προέλθει από την ανακοίνωση της γαλλικής κατασκευάστριας ανταλλακτικών και μερών οχημάτων Faurecia (-6,07%), ότι θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 705 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη γερμανική ανταγωνίστρια, Hella. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News