Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Μαρτίου – Κέρδη 3%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Μαρτίου – Κέρδη 3%

Την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Μαρτίου παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές το τελευταίο πενθήμερο, στον απόηχο των θετικών στοιχείων στις ΗΠΑ, που βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα, κλείνοντας με άνοδο 1,5% και ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη στο 3%. Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX έκλεισε σε υψηλό μηνός, στο 1,6%.

Την άνοδο καθοδήγησαν οι μετοχές τεχνολογίας, με κέρδη 3,3%, ενώ η βαριά βιομηχανία και ο κλάδος πολυτελών ειδών ήταν μεταξύ αυτών που προσέφεραν το μεγαλύτερο στήριγμα στο δείκτη STOXX 600.  

Οι τράπεζες «έλαμψαν» καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με άνοδο 6%, καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες παραμένουν στο δρόμο για επιτοκιακές αυξήσεις. Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο. 
   
Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο STOXX 600 αναμένεται να κλείσει το Μάιο με πτώση, με αποτέλεσμα ο Μάρτιος να αποτελεί το μοναδικό μήνα του έτους στη διάρκεια του οποίου κινήθηκε ανοδικά. 

Από τα υπόλοιπα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,64%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,27%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,37%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,5%.

Από τις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Richemont, η οποία σκαρφάλωσε σχεδον κατά 10% στην κορυφή του Stoxx 600. Η ελβετική εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας «είδε» την περασμένη εβδομάδα τις μετοχές της να σημειώνουν μεγάλες απώλειες παρά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας για τη χρήση 2022.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News