Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξανά με κέρδη, με ώθηση από λιανεμπόριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξανά με κέρδη, με ώθηση από λιανεμπόριο

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον κλάδο λιανεμπορίου να κινεί τα «νήματα», στον απόηχο των νέων μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία, την ώρα που η Φέντεραλ Ριζέρβ παραμένει σταθερή στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει νέες εκπλήξεις στην αγορά.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κατά 0,8%, με τα κέρδη να είναι ευρείας κλίμακας με πρωταγωνιστή ωστόσο το λιανεμπόριο που ενισχύθηκε 4,7%. 

Ξεχώρισαν οι βρετανικοί όμιλοι λιανικής Ocado, Marks & Spencer, Next και Associated British Food, ο ιδιοκτήτης των Primark, που «είδαν» τις μετοχές τους να ενισχύονται από 4,4% έως 11,5%, εν μέσω προσδοκιών ότι τα μέτρα μέτρα στήριξης, ύψους 19 δισ.δολαρίων, των νοικοκυριών για την κάλυψη των ενεργειακών τιμολογίων τους, θα ενθαρρύνουν τους Βρετανούς σε νέες δαπάνες. 
 
Από κοντά και οι μετοχές πολυτελών ειδών, με την LVMH να ενισχύεται 3,7%, δίδοντας το μεγαλύτερο έναυσμα στο δείκτη STOXX 600. 

Οι αγορές είχαν μία ιδιαίτερα νευρική εβδομάδα και ο δείκτης STOXX 600 αναμένεται να ολοκληρώσει ακόμη έναν καθοδικό μήνα, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχει η μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία. Διαχειριστές κεφαλαίου προβλέπουν ότι ο δείκτης θα κλείσει το έτος στις 450 μονάδες, μόλις 3,5% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters.

Στον αντίποδα, οι εταιρείες κοινής ωφελείας, οι οποίες υποχώρησαν 1,2%, περιορίζοντας τα κέρδη της αγοράς. Η μετοχή της εταιρείας ύδρευσης United Utilities κατέγραψε πτώση 6,6%, μετά την προειδοποίηση για το υψηλότερο κόστος στη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 1,6% , ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,78%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ακολούθησε με χαμηλότερους ρυθμούς με 0,58%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,22%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 1,5%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην περιφέρεια

Βαθαίνουν οι απώλειες στα cryptos: Κάτω από τα 30.000 δολάρια το Bitcoin

  

 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News