Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Eπιστροφή σε άνοδο με στήριγμα από πρώτες ύλες και τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Eπιστροφή σε άνοδο με στήριγμα από πρώτες ύλες και τράπεζες

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με στήριγμα από τις μετοχές πρώτων υλών και τραπεζών και με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6% με τις τράπεζες, που ευνοούνται ιδιαίτερα από τις επιτοκιακές αυξήσεις, να αυξάνονται 1,1% και να αγγίζουν υψηλό μηνός. 

Θετικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είχαν και τα στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας, η οποία απέφυγε τη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ της χώρας να ενισχύεται κατά 0,2% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο λαμβάνοντας στήριξη από τις επενδύσεις.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα πρακτικά της Fed που θα ανακοινωθούν σε λίγο, προκειμένου να αποκομίσουν μία πιο σαφή εικόνα για τις επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κέρδισε με το μέρος της βασικούς συμμάχους, που υποστηρίζουν το σχέδίο τους για επιτοκιακές αυξήσεις από τον Ιούλιο. 

Η ενέργεια και οι πρώτες ύλες συγκαταλέγονται μεταξύ των κλάδων με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη. Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς αλλά και της προοπτικής για αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, καθώς αρχίζει η καλοκαιρινή σεζόν και γίνονται περισσότερες μετακινήσεις. Σε άνοδο 2% και ο κλάδος κοινής ωφελείας. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,63%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,73%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,54%.

Ακόμα καλύτερη ήταν η εικόνα στην περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκαν περισσότερο από 1,5% έκαστος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News