Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ριμπάουντ στη συνεδρίαση – Απώλειες στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ριμπάουντ στη συνεδρίαση – Απώλειες στην εβδομάδα

άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, με στήριγμα από τους λεγόμενους αμυντικούς τομείς, καθώς επιστρέφουν οι ελπίες ότι η Κίνα θα καταφέρει να ανακάμψει χάρη στα αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης. 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο στα πενταετή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια περισσότερο του αναμενομένου, κατά 15 μονάδες βάσης, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την εξασθενημένη αγορά στέγης. 

Τα κέρδη καθοδήγησαν οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων, τουρισμού, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υγείας και εταιρειών κοινής ωφελείας, που ενισχύθηκαν από 1,5% έως 2%, ωθώντας τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 σε άνοδο 0,7%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης κατέγραψε πτώση 0,5%. 

Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση, ο κλάδος λιανεμπορίου και ειδών διατροφής και ποτών κατέγραψαν απώλειες 2,2% και 5% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκαν 4,4% παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,72%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκανε άλμα 1,19%. Οι βρετανικές μετοχές βρήκαν στήριγμα στα απρόσμενα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία τον Απρίλιο, παρότι οι προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ζοφερές. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,12%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,93%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Richemont με άνοδο 13,1%, από τη στιγμή που η εταιρεία εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές κερδοφορίας και εσόδων στην κινεζική αγορά. Από τα υπόλοιπα brand στον χώρο των πολυτελών ειδών, η LVMH, η Christian Dior και η Hugo Boss κατέγραψαν απώλειες από 1,3% έως 2,2%.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News