Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνέχεια απωλειών με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνέχεια απωλειών με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Με πτώση 1,5% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρουσιάζοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα από τους μεγάλους ομίλους λιανεμπορίου των ΗΠΑ καταδεικνύουν το πλήγμα που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό.

Βαδίζοντας στα χνάρια των αμερικανικών ανταγωνιστών τους, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι στον χώρο του λιανεμπορίου σημείωσαν πτώση 2%, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600, ο οποίος διεύρυνε τις απώλειές του μετά την πτώση του 1% στη συνεδρίαση της Τετάρτης.  

Οι απώλειες διευρύνθηκαν, με όλους τους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι λιανικής, όπως Tesco και Sainsbury είχαν επίσης προειδοποιήσει πριν από ένα μήνα για πλήγμα στα κέρδη του τρέχοντος έτους από τις αυξανόμενες τιμές. Οι μετοχές των Nestle, Tesco, Diageo και Unilever υποχώρησαν από 4,5% έως 5,5% στη σημερινή συνεδρίαση.  
  
«Η λήξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων μπορεί να προσφέρει μία ανάσα από όλα τα αρνητικά στοιχεία, όμως με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και με τις επιτοκιακές αυξήσεις επί ποδός, αναμένουμε ότι οι απώλειες θα συνεχιστούν», αναφέρει ο Κρις Μποσάμπ, αναλυτής της online πλατφόρμας συναλλαγών IG. 

O STOXX 600 υποχωρεί 12% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καθώς οι ανησυχίες της Κίνας για την αντιμετώπιση της Covid-19 έρχονται να επιτύνουν τον κίνδυνο για παγκόσμια ύφεση. 

Τα κέρδη για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεις στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 41,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Απο τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,90%, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί 1,26% και το βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει πτώση 1,82%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,09%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,83%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της HomeServe εκτινάχθηκε άνω του 10%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600, αφότου η βρετανική εταιρεία οικιακών υπηρεσιών επιδιόρθωσης συμφώνησε σε εξαγορά της από την καναδική Brookfield Asset Management έναντι 5 δισ. δολαρίων.

Αντίθετα, η μετοχή της Royal Mail βυθίστηκε περίπου 12%, αφού ανακοίνωσε αποτελέσματα που απογοήτευσαν σε σχέση με τις εκτιμήσεις, ενώ προανήγγειλε σχέδια για νέες περικοπές δαπανών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News