Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 16:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έφεραν απώλειες στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έφεραν απώλειες στα χρηματιστήρια 

Οι φόβοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης επέστρεψαν και μαζί τους οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κι ενώ χθες βράδυ είχε προηγηθεί ράλι στη Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,43%, έχοντας μόλις τους κλάδους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών σε άνοδο και αυτή ισχνή.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,93%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταβάλει προσπάθειες να υπερβεί του μηδενός, στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώνεται κατά σχεδόν 1%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB οπισθοχωρεί κατά 0,60%. 

Ο κλάδος που δέχεται τις εντονότερες πιέσεις είναι αυτός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υποχωρώντας κατά 2,30%, καθώς η ενεργειακή κρίση μέρα με τη μέρα βαθαίνει περισσότερο. 

Από την άλλη, ο τραπεζικός κλάδος δεν ακολουθεί το γενικευμένο πτωτικό κλίμα, από τη στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων θα αυξήσει τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όλη η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει σε εγρήγορση τους επενδυτές, ωστόσο οι τράπεζες είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που επωφελούνται όταν τα επιτόκια είναι ψηλά. 

Σήμερα εξάλλου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Νταβός της Ελβετίας και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δήλωσε ότι το τέλος του Σεπτεμβρίου μπορεί να βρει τα επιτόκια ελαφρώς υψηλότερα του μηδενός (επί του παρόντος βρίσκονται στο -0,50%).

Η σημερινή ανασφάλεια που διακατέχει τους επενδυτές έγκειται στο κλίμα που αναδύεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι μετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας όπως επισημαίνουν του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του επίμονου πληθωρισμού που δεν δείχνει καμιά ένδειξη επιβράδυνσης. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News