Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ακραίες μεταβολές – Από bear market σε σταθεροποίηση ο δείκτης S&P

Wall Street: Ακραίες μεταβολές – Από bear market σε σταθεροποίηση ο δείκτης S&P

Πρόκειται για μία συνεδρίαση που τα είχε όλα: ακραίες διακυμάνσεις, bear market, φόβο για ύφεση, ακόμη και άνοδο. Η μεταβλητότητα στη Wall Street καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας χτύπησε «κόκκινο», επιβεβαιώνοντας όσους αναλυτές έκαναν λόγο ότι θα αποτελέσει τη νέα «νόρμα» των αγορών τους επόμενους μήνες, ίσως και έως τα τέλη του έτους. 

Οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας οδήγησαν προς στιγμή το δείκτη S&P 500 σε bear market, που σημαίνει πτώση 20% από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. Ωστόσο, σε μία εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης προς το τέλος της συνεδρίασης, ο δείκτης όχι μόνο κατάφερε να «μαζέψει» τις απώλειές του αλλά και να περάσει προς στιγμή και σε θετικό έδαφος. 

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,01%, στις 3.901,37 μονάδες, αφού όμως νωρίτερα είχε καταγράψει απώλειες 2,3%. Στα χαμηλά της συνεδρίασης, ο δείκτης υποχωρούσε 20,9% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου. Στο κλείσιμο όμως, ο δείκτης υποχωρούσε 19%. Παρότι έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τη bear market, είναι η πρώτη φορά που διολίσθησε σε καθοδική αγορά από το Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε φθάσει στο απόγειό της.

Wall Street: Ακραίες μεταβολές – Από bear market σε σταθεροποίηση ο δείκτης S&P-1CNBC

Αντίθετα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο επτά μονάδων βάσης στις 31.261,24 μονάδες, αφού όμως αρχικά είχε υποχωρήσει 600 μονάδες βάσης στα χαμηλά της συνεδρίασης. Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,3% και έχει ήδη εισέλθει σε bear market, απέχοντας περίπου 30% από τα ιστορικά υψηλά του. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχώρησε 2,9%, καταγράφοντας πτώση για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, που αποτελεί το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 1923. Ο S&P 500 υποχώρησε 3%, ενώ ο Nasdaq 3,8%. Και οι δύο δείκτες υποχωρούν για έβδομη συναπτή εβδομάδα. 

Oι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν πάντως στις μετοχές του κλάδου ημιαγωγών, με την Applied Materials να καταγράφει απώλειες 4%, και τη Nvidia και την Advanced Micro Devices από 3%

Επίσης, η μετοχή της Deere σημείωσε πτώση 14%, καθώς η κατασκευάστρια βαριού εξοπλισμού ανακοίνωσε έσοδα κατώτερα των προσδοκιών. Σε πτώση 4% και η μετοχή της Caterpillar. 

Τι σημαίνει η bear market για τον S&P 500

Είναι η πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020 που ο δείκτης S&P 500 μπαίνει σε bear market, κάτι που συνέβη από τη στιγμή που διολίσθησε κάτω από τις 3.837,24 μονάδες. Να σημειωθεί ότι η bear market του Μαρτίου του 2020 είχε κρατήσει μόλις 33 ημέρες προτού ο S&P 500 ανακάμψει και επιστρέψει σε ιστορικό υψηλό. 

Εάν η ιστορία είναι οδηγός, μία bear market θα μπορούσε να σημάνει μεγαλύτερο πόνο για τους επενδυτές. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 32,7% σε 13 καθοδικές αγορές από το 1946, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 57% στη διάρκεια της περιόδου 2007-2009 κατά την χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδύσεων της CFRA.

Επίσης, χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος κατά μέσο όρο για το δείκτη για να αγγίξει κατώτατο σημείο στη διάρκεια μίας bear market και περίπου δύο χρόνια για να επιστρέψει στο προηγούμενο υψηλό του, σύμφωνα πάντα με τη CFRA. 

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περίπου 114% από το χαμηλό του Μαρτίου του 2020, καθώς οι μετοχές ευνοήθηκαν από τα μέτρα στήριξης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού.

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Dow Jones: Στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί εδώ και έναν αιώνα

Wall Street: Σε bear market και επισήμως ο S&P 500

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News