Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο και πάλι η Wall Street – Επιστρέφει το κλίμα φόβου στις αγορές

Στο κόκκινο και πάλι η Wall Street – Επιστρέφει το κλίμα φόβου στις αγορές

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι δείκτες της Wall Street μετά από το ράλι της Τρίτης, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου επαναφέρουν τον φόβο στους επενδυτές για ισχυρές απώλειες λόγω του πληθωρισμού. 

Λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,53% στις 31.828 μονάδες και ο S&P 500 κατά 2,97% στις 3.967 μονάδες. Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 3,54%, κατέγραφε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. 

Τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που εξέδωσαν οι λιανεμπορικές αλυσίδες Target και Walmart έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσουν οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές. Χθες ήταν η Walmart που ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα και σήμερα ακολούθησε η Target με τις μετοχές της να υποχωρούν πάνω από 24%. 

Σε υποχώρηση βρίσκονται οι μετοχές και άλλων εταιρειών του κλάδου καθώς όπως φαίνεται η άνοδος των τιμών θα μειώσει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης. 

Στο κόκκινο έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές 

Στον χορό του πληθωρισμού στροβιλίστηκαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν την σημερινή συνεδρίαση με σαρωτικές απώλειες, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Τα καθοριστικά γεγονότα της ημέρας ήταν αφενός η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος άγγιξε το 9% τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, αφετέρου τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για 7,4% τον Απρίλιο.

Οι εξελίξεις αυτές έριξαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε απώλειες της τάξης του 1,14%, με μεγαλύτερο βαρίδι τις μετοχές τις τεχνολογίας, οι οποίες διολίσθησαν κατά περίπου 2,8%.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης Dax σημείωσε απώλειες 1,26%, ο Cac του Παρισιού -1,2 και ο FTSE Mib του Μιλάνου υποχώρησε κατά 0,89%. Ο FTSE του Λονδίνου επίσης υποχώρησε κατά 1,07%.

Με οριακή πτώση το ΧΑ

Παρά τις μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με χαμηλές ταχύτητες κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τόσο στην άνοδό του όσο και στην πτώση του οι μεταβολές που παρουσίαζε ήταν μικρού εύρους. Εντέλει ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση, ωστόσο απέφυγε τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 0,12% και υποχώρησε στις 866,73 μονάδες, μόλις μια μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 871,07 μονάδες, ενώ το χαμηλό στις 864,61 μονάδες. 

Ο τζίρος παρέμεινε εντός του εύρους που κινείται στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, στα 84 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 27,2 εκατ. τεμάχια και την πλειοψηφία αυτών να αφορούν συναλλαγές στις μετοχές των τραπεζών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με φόντο τον πληθωρισμό

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση και υποχώρηση 0,12%  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News