Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση με έντονη μεταβλητότητα – Πιο κοντά σε bear market ο S&P 500

Wall Street: Πτώση με έντονη μεταβλητότητα – Πιο κοντά σε bear market ο S&P 500

Σε ένα έντονο σκαμπανέβασμα, που θυμίζει «τρενάκι του τρόμου», η Wall Street συνέχισε και σήμερα σε καθοδική πορεία, με το δείκτη S&P 500 να πλησιάζει ακόμη πιο κοντά σε bear market και με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ρευστοποιούν μετοχές υπό τον φόβο ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις από τη Fed θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού που υπονομεύει τα κέρδη και καθιστά αναγκαία μία πολύ πιο επιθετική νομισματική πολιτική. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,58%, αφού διολίσθησε 4% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, απέχοντας 18% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε τον Ιανουάριο. 

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,75%, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2020 στην χθεσινή συνεδρίαση, χάνοντας 1.164 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,26%, μετά τις απώλειες 4,7% της Τετάρτης.

Η Cisco αποτελεί την τευλευταία μεγάλη εταιρεία που βουλιάζει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τη μετοχή της να υποχωρεί 14%. Η Cisco ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία έσοδά της υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου και προειδοποίησε ότι θα είναι απογοητευτικά στο τρέχον τρίμηνο.  

Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη ορισμένων τεχνολογικών μετοχών προσέφερε τόσο στον S&P 500 όσο και στον Nasdaq τη δυναμική για σταθεροποίηση σε αρκετές στιγμές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Η μετοχή της Synopsys ενισχύθηκε 12%, από τη στιγμή που η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ η μετοχή εταιρείας στον χώρο του cloud Datadog κατέγραψε άνοδο 12%. Στο «πράσινο» και μετοχές των Nvidia, Amazon και Tesla.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχωρούν περισσότερο από 3% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο Dow Jones καταγράφει πτώση 2,9% μέχρι στιγμής, με τις απώλειές τους να καθοδηγούνται εν μέρει από τα τριμηνιαία αποτελέσματα των Target και Walmart που έδειξαν ότι το υψηλότερο κόστος και η περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση πλήττουν τα κέρδη και έσοδα. Ακόμη και μετά τη βουτιά 24% της Τετάρτης, η μετοχή της Target υποχώρησε ξανά σήμερα 4%. 

«Οι απότομες ρευστοποιήσεις αυτών των εταιρειών δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στα κέρδη. Παρ΄όλα αυτά, τα περιθώρια κέρδους και τα προσδοκώμενα κέρδη παραμένουν ανθεκτικά», σημειώνει αναλυτής της Barclays. 

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αρκετές μετοχές του δείκτη S&P 500 άγγιξαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων στη σημερινή συνεδρίαση. Η μετοχή της Target διαπραγματεύεται σε χαμηλά που είχαν να επαναληφθούν από το Νοέμβριο του 2020. Η μετοχή της Walmart διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, ενώ η μετοχή της Bank of America και της Charles Schwab βρέθηκαν στο χειρότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Επίσης, η μετοχή της Intel κινήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

O Dow Jones υποχωρεί για επτά συναπτές εβδομάδες με απώλειες 14% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Ο Νasdaq σημειώνει πτώση 27% φέτος, ενώ ο S&P 500 έχει απωλέσει 18% της αξίας του.

Nasdaq Heading Toward Correction

Μέσα σε αυτό το άκρως μεταβαλλόμενο περιβάλλον με σταθερό πλέον τον φόβο του πληθωρισμού και του στασιμοπληθωρισμού, οι επενδυτές έχουν στραφεί στις λεγόμενες κυκλικές και αμυντικές μετοχές για να προστατευθούν. Στη σημερινή συνεδρίαση, στράφηκαν στην ασφάλεια των γερμανικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων, γι΄αυτό και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 1% και του αμερικανικού στο 2,77%. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι απώλειες διευρύνθηκαν σήμερα ακόμη περισσότερο, με το δείκτη STOXX 600 να κλείνει με πτώση 1,5%. 

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο επέστρεψε σε πτώση, καθώς οι επενδυτές έχοντας κάνει υπερβολικές αγορές σε αμερικανικό νόμισμα τις τελευταίες ημέρες, προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο, στρεφόμενοι και σε άλλα νομίσματα, όπως το ελβετικό φράγκο. 

Ο δείκτης δολαρίου διολίσθησε κάτω από τις 103 μονάδες, με πτώση 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαίου, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 1,26% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,0582. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του ευρώ και του δολαρίου. 

Η πτώση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα συνέβαλαν σε θετικό γύρισμα και των τιμών πετρελαίου, οι οποίοι ενισχύθηκαν στα 110 δολάρια το βαρέλι από το αρχικό επίπεδο των 105 δολαρίων και για το brent και για το αργό. 

Η πτώση των αγορών πλήττει την ψυχολογία των καταναλωτών

Πόσο βαθιά όμως μπορεί να επηρεάσει η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς την ψυχολογία των καταναλωτών; Πρόκειται για ένα ερώτημα που ζητά άμεση απάντηση από τους διαμορφωτές πολιτικής που προσπαθούν να τιθασσεύουν τον πληθωρισμό, διαφυλάσσοντας παράλληλα την οικονομία από μία ομαλή προσγείωση. 

Οι ερευνητές Μάρκο Ντι Μάγκιο, Αμίρ Κερμάνι και Κάβεχ Ματζλέσι σε έκθεσή τους το 2020 σημειώνουν ότι κάθε δολάριο που χάνει στις μετοχές οδηγεί σε μείωση 3% των δαπανών. Μετά από ένα sell off πέντε μηνών, αυτό μεταφράζεται σε 300 δισ.δολάρια φέτος. Και οι Αμερικανοί έχουν ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα ύψους 18,5 τρισ.δολαρίων, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

Το ένα-τρίτο του πλούτου των νοικοκυριών συνδέεται με τις μετοχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wells Fargo. Αυτό είναι αρκετό για να απειλήσει τις δαπάνες, εάν το sell off συνεχιστεί. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Οι βαριές απώλειες των τραπεζών έφεραν πτώση 1,79%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνέχεια απωλειών με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμένη χρονιά το 2022 – «Μην περιμένετε κέρδη»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News