Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 20:40
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε bear market και επισήμως ο S&P 500

Wall Street: Σε bear market και επισήμως ο S&P 500

Σε bear market μπήκε και επίσημα στη σημερινή συνεδρίαση ο S&P 500, καταγράφοντας πτώση 20,7% από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. 

Ο S&P 500 υποχωρεί 2%, ενώ o Nasdaq έχει ήδη εισέλθει σε bear market απέχοντας πλέον 31% από το ιστορικό υψηλό του, καταγράφοντας στη σημερινή συνεδρίαση αντίστοιχες απώλειες περίπου 2%, που προς στιγμή προσέγγισαν και το 3%. Ο Dow Jones παρουσιάζει πτώση 1,7%, με το δείκτη να χάνει σημαντικά έδαφος μετά το θετικό ξεκινημα. 

Μέχρι στιγμής, στη διάρκεια της εβδομάδας, ο Dow καταγράφει απώλειες 4%, παραμένοντας στο «κόκκινο» για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, στο πιο καθοδικό σερί από το 1923. Ο S&P 500 υποχωρεί σε εβδομαδιαία πτώση 5%, ενώ ο Nasdaq 6%. 

H είσοδος του S&P 500 σε bear market λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες πληθωριστικές πιέσεις, σε μία εξέλιξη που έκανε την Φέντεραλ Ριζέρβ να υιοθετήσει ακόμη πιο επιθετική στάση, διατηρώντας την και τους επόμενους μήνες. 

Είναι η πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020 που ο δείκτης S&P 500 μπαίνει σε bear market, κάτι που συνέβη από τη στιγμή που διολίσθησε κάτω από τις 3.837,24 μονάδες. Να σημειωθεί ότι η bear market του Μαρτίου του 2020 είχε κρατήσει μόλις 33 ημέρες προτού ο S&P 500 ανακάμψει και επιστρέψει σε ιστορικό υψηλό. 

Εάν η ιστορία είναι οδηγός, μία bear market θα μπορούσε να σημάνει μεγαλύτερο πόνο για τους επενδυτές. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 32,7% σε 13 καθοδικές αγορές από το 1946, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 57% στη διάρκεια της περιόδου 2007-2009 κατά την χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδύσεων της CFRA.

Επίσης, χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος κατά μέσο όρο για το δείκτη για να αγγίξει κατώτατο σημείο στη διάρκεια μίας bear market και περίπου δύο χρόνια για να επιστρέψει στο προηγούμενο υψηλό του, σύμφωνα πάντα με τη CFRA. 

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περίπου 114% από το χαμηλό του Μαρτίου του 2020, καθώς οι μετοχές ευνοήθηκαν από τα μέτρα στήριξης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού.

Tις μεγαλύτερες πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφουν οι μετοχές ημιαγωγών εν μέσω ανησυχιών για ύφεση. Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 5%, της Advanced Micro Devices 4% και της Marvell Technology περισσότερο από 2%. 

 

       

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ριμπάουντ στη συνεδρίαση – Απώλειες στην εβδομάδα

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών εν αναμονή νέας προσφοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News