Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 11:21
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική έναρξη – Ζητούμενο να διατηρηθεί η χθεσινή άνοδος

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική έναρξη – Ζητούμενο να διατηρηθεί η χθεσινή άνοδος

Με οριακή άνοδο κινείται στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην οποία το ζητούμενο είναι αν θα καταγράψει και σήμερα κέρδη μετά το χθεσινό +0,98% ή θα επιστρέψει ξανά στις απώλειες που καταγράφει το τελευταίο διάστημα. Στην Ευρώπη πάντως οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται επίσης υποτονικά, ωστόσο σημειώνοντας πτώση. 

Περί τις 11:20 ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,22% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ένα ποσοστό που τον έχει φέρει ένα βήμα πριν από τις 870 μονάδες και συγκεκριμένα στις 869,74 μονάδες. 

Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα στα 7,6 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι μέχρι στιγμής απουσιάζουν οι επενδυτές και κατ’ επέκταση η συναλλακτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, με τον όγκο συναλλαγών στο 2,7 εκατ. μετοχές.  

Παρόμοιου εύρους και οι αντιδράσεις των επιμέρους δεικτών, με τον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στο +0,36% και της Μεσαίας στο +0,52%. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο μόλις 0,27%, από τη στιγμή που Eurobank, Εθνική και Alpha παρουσιάζουν κέρδη μικρότερα του +1%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,46%%. 

Μια κάποια αντίδραση έχουν βγάλει οι μετοχές της Aegean (+2,29%), της ΔΕΗ (+1,58%) και της Jumbo (+1,27%).

Αντιθέτως οριακά υπό του -2% κινείται η μετοχή της Coca Cola, καμία άλλη μετοχή του FTSE Large Cap δεν καταγράφει απώλειες περισσότερες του -1%. 

Στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο (η πρώτη Έλληνα ηγέτη στην ιστορία), το ενδιαφέρον θα είναι σήμερα στραμμένο στα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο. Τα στοιχεία του ΠΣ Εργάνη πάντως για τον Απρίλιο, έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν ιστορικό υψηλό ρεκόρ εικοσαετίας, ενώ στο σύνολο του πρώτου τετραμήνου καταγράφηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001. 

Με τις διεθνείς προκλήσεις να συνεχίζουν να υφίστανται και να επιφέρουν αναταράξεις στις αγορές, οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση θετικών μηνυμάτων προκειμένου να προβούν σε αγορές. 

Χθες, στα χρηματιστήρια επήλθε μια κάποια αποκατάσταση και αυτή προερχόμενη από την Κίνα και τα μηδενικά κρούσματα στη Σαγκάη για τρεις διαδοχικές ημέρες, εξέλιξη που ανοίγει ο δρόμο για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Το ενδεχόμενο να επιβραδυνθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι κάτι που άπαντες απεύχονται, καθώς θα σηματοδοτήσει και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.  

Με τον πληθωρισμό στα ύψη, τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τις κεντρικές τράπεζες να έχουν ήδη χαράξει τροχιά σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής, μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι κάτι που και μόνο η σκέψη της, προκαλεί κύματα πανικού. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News