Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή σε κέρδη με άνοδο 0,98% και ανακατανομή των ισορροπιών

Χρηματιστήριο: Επιστροφή σε κέρδη με άνοδο 0,98% και ανακατανομή των ισορροπιών

Έχοντας φροντίσει από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης να δείξει τις διαθέσεις για το πώς θα κινηθεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε κέρδη, υπερκεράζοντας ελαφρώς τις χθεσινές απώλειες. Σε μια συνεδρίαση, η οποία στιγματίσθηκε από την επιστροφή της Coca Cola στην κορυφή ως η πιο πολύτιμη εταιρεία με όρους κεφαλαιοποίησης, ξεπερνώντας τον ΟΤΕ που κρατούσε τα «σκήπτρα», μετά το πλήγμα που δέχθηκε η πρώτη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την αναστολή των δραστηριοτήτων της εκεί. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης αγγίζοντας ακόμη και το +1,20% (όπου καταγράφηκε και το υψηλό ημέρας στις 871,35 μονάδες με το χαμηλό στις 864,98 μονάδες), εντέλει ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,98% στις 867,80 μονάδες, μετά το χθεσινό -0,88%. Παρά τα ισχυρά κέρδη της τάξεως του 2,43% της περασμένης Παρασκευής, οι απώλειες για τον τρέχοντα μήνα ανέρχονται στο 5,92%. 

Ο τζίρος άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 31,4 εκατ. τεμάχια. 

Με μόνο τη μετοχή του ΟΤΕ να κλείνει με αισθητή πτώση της τάξεως του 2,19% (ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΟΛΠ μεταξύ -0,75% και -0,12%), ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,20%, ενώ ο Mid Cap περιορίσθηκε στο +0,56%. Ο τραπεζικός δείκτης για ελάχιστα δεν έφθασε στο +2% (+1,97%), με τους κλαδικούς δείκτες των ταξιδίων και αναψυχής και της τεχνολογίας να κλείνουν ελαφρώς υψηλότερα στο +2,42% και +2,35% αντίστοιχα. 

Οι σημερινές απώλειες σε συνδυασμό με το ανοδικό σερί των έξι συναπτών συνεδριάσεων της μετοχής της Coca Cola (+1,82%), στοίχισαν την «πρωτοκαθεδρία» στον ΟΤΕ στο ελληνικό χρηματιστήριο ως η πιο πολύτιμη εταιρεία, καθώς πλέον η κεφαλαιοποίησή του διαμορφώνεται στα 7,6 δισ. ευρώ, με της Coca Cola να ανέρχεται πλέον κοντά στα 7,9 δισ. ευρώ. 

Σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές των Quest και Τιτάν, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στο +6,14% και 4,17% αντίστοιχα. Κερδισμένη κατά 3,24% βγήκε από τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank, κατά 2,98% της Lamda, του ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 2,80% ενώ του ΟΠΑΠ κατά 2,53%. 

Το σημερινό κλίμα

Μία ημέρα αφότου η Κομισιόν αναθεώρησε εκ νέου επί τα χείρω τις εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022 και το 2023 και συγχρόνως από κυβερνητικές πηγές διέρρευσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος της κυβέρνησης για περαιτέρω μέτρα στήριξης έχει εξαντληθεί, στη Λεωφόρο Αθηνών το κλίμα που επικράτησε ήταν θετικό. 

Χθες εξάλλου, τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού έδειξαν ότι τόσο το δημοσιονομικό όσο και το πρωτογενές έλλειμμα ήταν χαμηλότερα του στόχου τον Απρίλιο αλλά και στο πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς, με τα φορολογικά έσοδα συγχρόνως να αυξάνονται. 

Εν μέσω των ανακοινώσεων των ελληνικών εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο του 2022, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις διεθνείς προκλήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τους φόβους για την πορεία της πανδημίας στην Κίνα, της οποίας τα νέα οριζόντια μέτρα απειλούν την ανάπτυξη της οικονομίας της, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, αρχίζει να διαφαίνεται φως αισιοδοξίας, μετά τις τρεις συναπτές ημέρες με μηδενικά κρούσματα, το ορόσημο που έχει θέσει το Πεκίνο βάσει της πολιτικής του zero COVID, προκειμένου να αρχίσουν τα χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. 

Πληθωρισμός και η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπληρώνουν το κουβάρι των αρνητικών εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον. Σε αυτές τις συνθήκες, οι αγορές δέχονται συνεχές σφυροκόπημα και το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν εκλάμψεις οι οποίες όμως στερούνται διάρκειας, ανεξαρτήτως της έντασης που έχουν.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με 5,01% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV

Fourlis: Αυξημένες κατά 27,4% οι πωλήσεις το α’ τρίμηνο 

Το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge II επενδύει σε WebHotelier και primalRES

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News