Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις στον απόηχο του πληθωρισμού 

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις στον απόηχο του πληθωρισμού 

Με συγκρατημένη άνοδο κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (χθες έκλεισε με άνοδο 0,19%), μία ημέρα αφότου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτοξεύθηκε στο 10,2% και σε υψηλό 28 ετών. Σε αυτό το επίπεδο οι τιμές καταναλωτή τελευταία φορά ανήλθαν τον Απρίλιο επίσης του 1994. 

Η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού που έχει επιφέρει, είναι η κύρια πηγή προβληματισμού ήδη από το προηγούμενο έτος. Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες συζητούσαν για αναδίπλωση των υπέρμετρα χαλαρών μέτρων στήριξης, ο πληθωρισμός ανέβαζε ταχύτητα. Η εξέλιξη αυτή επιτάχυνε τη συζήτηση όπως και τις αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων, ένα ζήτημα που ταρακούνησε τις αγορές. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έβαλε την τελευταία πινελιά στον καμβά αυτών των δυσάρεστων εξελίξεων, εξελίξεις που έχουν προκαλέσει δονήσεις στις αγορές ανά τον κόσμο. 

Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο αναδείχθηκε «νικητής» τον Απρίλιο, καθώς κόντρα στο γενικευμένο κλίμα του προβληματισμού κινήθηκε ανοδικά και κατέγραψε ένα διόλου ευκαταφρόνητο σχεδόν +5% στο κλείσιμο του περασμένου μήνα. 

Ωστόσο, ο ερχομός του Μαΐου ήταν καταστροφικός (ήδη στην τελική ευθεία του Απριλίου έκανα την εμφάνισή τους τα πρώτα άσχημα μηνύματα), ο οποίος στοίχισε στο Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο τα κέρδη που έχτισε μέσα στον Απρίλιο, αλλά και αυτά από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, με το εκ των βασικών ζητημάτων (ο πληθωρισμός) από χθες να έχει προκαλέσει νέο κύμα προβληματισμού, η σημερινή αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου κινούμενο ανοδικά με κατεβασμένη ταχύτητα, μπορεί να ερμηνευθεί και ως θετικό γεγονός. Παρόμοια εξάλλου είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Με την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης συμπληρωμένη, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,64% και έχει ανέβει στις 866,39 μονάδες, επίπεδο που καταγράφεται και ως το υψηλό ημέρας, με το χαμηλό στις 861,57 μονάδες. Ο τζίρος έχει ανέλθει στα 9 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 4,2 εκατ. τεμάχια. 

Οριακά κέρδη της τάξεως του 0,16% παρουσιάζει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ελαφρώς υψηλότερα στο +0,46% κινείται αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο τραπεζικός δείκτης υποχωρώντας κατά 0,68%, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε αρνητικό έδαφος (Εθνική -1,42%, Eurobank -0,66%, Πειραιώς -0,73%, Alpha Bank -0,04%) κι ενώ μόλις χθες η JP Morgan έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτές, κάνοντας λόγο για κέρδη των μετοχών που μπορεί να φθάσουν έως και το 78%.  

Σαράντης, Βιοχάλκο και Jumbo με άνοδο 5,67%, 3,77% και 2,67% ξεχωρίζουν, πέραν της Εθνικής καμία άλλη μετοχή του FTSE Large Cap δεν εμφανίζει απώλειες πέραν του -1%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ 28ετίας έσπασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Διαμορφώθηκε στο 10,2%

Autohellas: Αύξηση 79,3% των καθαρών κερδών το α΄ τρίμηνο του 2022

Ideal Holdings: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Netbull

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News