Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 18:05
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,96% και ανάκτηση των απωλειών του πολέμου

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,96% και ανάκτηση των απωλειών του πολέμου

Στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την αργία για το Πάσχα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ανακτήσει τις απώλειες που υπέστη από τις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Ενάντια στα προγνωστικά που όπως έχει δείξει το παρελθόν τη Μεγάλη Εβδομάδα η επενδυτική δραστηριότητα είναι υποτονική κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλούς τζίρους, το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε κέρδη και στις τρεις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας (τη Δευτέρα ήταν κλειστό ακολουθώντας την αργία των ευρωπαϊκών αγορών και αύριο θα είναι κλειστό για την αργία της Μεγάλης Παρασκευής) με υψηλούς τζίρους. Τη Μεγάλη Τρίτη έφθασε τα 100 εκατ. ευρώ, τη Μεγάλη Τετάρτη εκτινάχθηκε στα 184 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση ανήλθε στα 121 εκατ. ευρώ. 

Εν αναμονή της αυριανής αξιολόγησης από τον οίκο Standard and Poor’s (αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο από ΒΒ σε ΒΒ+, μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική διαβάθμιση), αλλά και της αναθεώρησης των δεικτών MSCI, στη Λεωφόρο Αθηνών επικράτησε ένα θετικό κλίμα στη διάρκεια της εβδομάδας.

Η προτίμηση των επενδυτών έφερε 3,34% εβδομαδιαίων κερδών και πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη στις έξι από τις τελευταίες εβδομάδες και άνοδο στις οκτώ από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις. 
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,96%, μια άνοδος που τον έφερε στις 949,68 μονάδες, υψηλότερα από τις 949,22 μονάδες, τιμή με την οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση την τελευταία ημέρα πριν τη ρωσική εισβολή. 

Ο τζίρος όπως προαναφέρθηκε ανήλθε στα 121 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,5 εκατ. τεμάχια.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,19% ανεβαίνοντας στις 2.312,55 μονάδες, ενώ ο Mid Cap οριακά κινήθηκε άνω του μηδενός (+0,09%).

Με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος τόσο από πλευράς όγκου, όσο και από πλευράς τζίρου και να κινούνται ανοδικά, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,04% και πλησιάζει τις 700 μονάδες (691,30 μονάδες).

Η εικόνα των μετοχών 

Μπορεί οι μετοχές των τραπεζών να μονοπώλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να καταγράφουν κέρδη (Εθνική 2,86%, Αlpha Bank 2,48%, Πειραιώς 2,10%, Eurobank 0,94%), εντούτοις ήταν η μετοχή της Lamda μεταξύ αυτών που διαπραγματεύονται στον FTSE Large Cap που παρουσίασε την καλύτερη σημερινή εικόνα με κέρδη της τάξεως του 3,09%, ενώ ξεχώρισε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (2,39%). 

Στην αντίπερα όχθη, τριγμούς δέχθηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ καταγράφοντας απώλειες 4,16%, μετά από το ανοδικό σερί του τελευταίου διαστήματος ήρθε η ώρα της διόρθωσης για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (-2,14%), στο -1,18% η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα στο -0,55% της Ελλάκτωρ. 

moneyreview.gr

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Ευκαιρία αγορών πριν από το τρίμηνο βλέπει η Euroxx

Νέα εποχή για τη Grivalia Hospitality – Περνά στον πλήρη έλεγχο της Fairfax

Space Hellas: Στοχεύει σε νέα υψηλά πωλήσεων μετά τον τζίρο-ρεκόρ του 2021

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News