Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διάθεση να ανακτήσει τις χθεσινές απώλειες

Χρηματιστήριο: Διάθεση να ανακτήσει τις χθεσινές απώλειες

Με διάθεση όχι μόνο να ανακτήσει τις χθεσινές απώλειες αλλά και να καταγράψει κέρδη σε σχέση με χθες εμφανίζεται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπορευόμενο με το γενικευμένο ανοδικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. 

Μία ημέρα αφότου η Κομισιόν αναθεώρησε εκ νέου επί τα χείρω τις εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022 και το 2023 και συγχρόνως από κυβερνητικές πηγές διέρρευσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος της κυβέρνησης για περαιτέρω μέτρα στήριξης έχει εξαντληθεί, στη Λεωφόρο Αθηνών το κλίμα που επικρατεί είναι θετικό. 

Χθες εξάλλου, τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού έδειξαν ότι τόσο το δημοσιονομικό όσο και το πρωτογενές έλλειμμα ήταν χαμηλότερα του στόχου τον Απρίλιο αλλά και στο πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς, με τα φορολογικά έσοδα συγχρόνως να αυξάνονται. 

Εν μέσω των ανακοινώσεων των ελληνικών εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο του 2022, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις διεθνείς προκλήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τους φόβους για την πορεία της πανδημίας στην Κίνα, της οποίας τα νέα οριζόντια μέτρα απειλούν την ανάπτυξη της οικονομίας της, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. 

Πληθωρισμός και η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπληρώνουν το κουβάρι των αρνητικών εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον. Σε αυτές τις συνθήκες, οι αγορές δέχονται συνεχές σφυροκόπημα και το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν εκλάμψεις οι οποίες όμως στερούνται διάρκειας, ανεξαρτήτως της έντασης που έχουν.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές σήμερα δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση να τοποθετηθούν στις μετοχές. Άλλωστε η πτωτική πορεία που έχει χαράξει το ελληνικό χρηματιστήριο, έχει φέρει τις μετοχές σε επίπεδα τα οποία είναι θελκτικά σε αρκετές περιπτώσεις.  

Με την πρώτη ώρα συμπληρωμένη, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 1,15% και έχει ξεπεράσει τις 867 μονάδες, επίπεδο στο οποίο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής (869,2). 

Ο τζίρος πλησιάζει τα 15 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει φθάσει στα 6,5 εκατ. μετοχές.

Με μόλις πέντε μετοχές του σε ήπια πτώση, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά σχεδόν 1,20%, ενώ ο Mid Cap κινείται με ισχνή άνοδο της τάξεως του 0,30%. Ο τραπεζικός δείκτης από τη μεριά του βρίσκεται στο +1,80%. 

Η μετοχή της ΔΕΗ έχει υπερβεί οριακά το +2%, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Lamda, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Eurobank και Εθνική υψηλότερα του +1%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με 5,01% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,3%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News