Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ράλι 2,1% – «Έσβησαν» οι απώλειες και στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ράλι 2,1% – «Έσβησαν» οι απώλειες και στην εβδομάδα

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές στην Ευρώπη, κλείνοντας με θετικό πρόσημο και σε εβδομαδιαία βάση για πρώτη φορά μετά τέσσερα διαδοχικά πενθήμερα απωλειών. 

Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών έδωσε ώθηση στις μετοχές, παρά τις ανησυχίες για πιο επιθετική νομισματική πολιτική και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 2,1% στις 433,48 μονάδων, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνει άλμα 4,7% και να ηγείται των κερδών. Στους πρωταγωνιστές και ο κλάδος τραπεζών και καταναλωτικών αγαθών. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδισε 2,1%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,52%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,55%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,05%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,68%.

Ωστόσο, οικονομολόγοι της Deutsche Bank προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, επικαλούμενοι την τη μεγάλη αβεβαιότητα και την κρίση του κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Deutsche Telekom, με κέρδη 2,1%, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος αύξησε το στόχο του για τα ετήσια κέρδη του. Με άνοδο περίπου 10% έκλεισε και η μετοχή της γαλλικής αλυσίδας λιανικής Casino, από τη στιγμή που ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies και η εταιρεία ενέργειας Engie εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαγοράσουν το τμήμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της πρώτης στην τιμή των 1,5 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τη Les Echos. 

Eπίσης, η Norwegian Air σημείωσε άνοδο 2,4%, παρότι η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαίες ζημίες, καθώς ανακοίνωσε ότι η αύξηση του κόστους καυσίμων θα αντισταθμιστεί από τις αυξημένες κρατήσεις του καλοκαιριού. 
   
moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News