Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Μάζεψαν» τις απώλειές τους, παρά τις πιέσεις από την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Μάζεψαν» τις απώλειές τους, παρά τις πιέσεις από την τεχνολογία

Mε πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, μία ημέρα αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πυροδότησαν έντονες ανησυχίες για τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,8%, με τεχνολογία, αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες εξόρυξης να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης, απώλεσε 0,94% της αξίας της. 

«Θεωρούμε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα παραμείνει βασική ανησυχία τόσο για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αλλά και για τους επενδυτές τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Μάρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management. 

Oι ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και για αύξηση του πληθωρισμού δημιουργούν ένα σκηνικό επικείμενης ύφεσης, εξέλιξη που έχει οδηγήσει το δείκτη STOXX 600 σε απώλειες περίπου 7% από τις αρχές Μαίου έως σήμερα, παρότι η στήριξη από τα εταιρικά κέρδη πρώτου τριμήνου ήταν μεγαλύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν.

Aπό τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,64%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,01%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατρακύλησε κατά 1,56%. Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,67%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,35%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Siemens υποχώρησε 2,5% από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ρωσική αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σε μία κίνηση που θα της επιφέρει πλήγμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ στις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics σημείωσε άνοδο 4%, παρότι η εταιρεία προέβλεψε ετήσιες πωλήσεις άνω των 20 δισ.δολαρίων έως το 2027.   

Αναλυτές προβλέπουν τώρα ότι τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 εταιρειών θα αυξηθούν 42,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv, υψηλότερα από την πρόβλεψη για 20,8% στην αρχή της περιόδου εταιρικών ανακοινώσεων. Σχεδόν το 65% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News