Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ραγδαία αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Στροφή στην ασφάλεια

Ομόλογα: Σε ραγδαία αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Στροφή στην ασφάλεια

Σε φυγή προς την ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων και όχι μόνο τράπησαν σήμερα οι επενδυτές, με τις ομολογιακές αποδόσεις να παρουσιάζουν απότομη πτώση και την αγορά να παρουσιάζει στο σύνολό της την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις αρχές Μαρτίου, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη ενέτειναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και για πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η αποκλιμάκωση καθοδηγήθηκε κυρίως από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να υποχωρεί 13 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων και στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Μαρτίου. Σε πτώση 10 μονάδων βάσης και η απόδοση του διετούς γερμανικού, που διαμορφώθηκε στο 0,04%, σε χαμηλό τριών εβδομάδων, επιστρέφοντας πολύ κοντά σε αρνητικό έδαφος, από το οποίο είχε εξέλθει στα μέσα Απριλίου. 

Από το κλίμα αυτό ευνοήθηκε φυσικά και η ευρωπεριφέρεια. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 12 μονάδες βάσης στο 3,35%, με το spread στις 248 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,30% με πτώση 13 μονάδων βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε ωστόσο στα 38 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,72%, με πτώση περίπου 14 μονάδων βάσης, χαμηλότερα από το 3% της προηγούμενης εβδομάδας, με το spread να υποχωρεί στις 188 μονάδες βάσης. 

Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη καμπή για τις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις κινούνταν ανοδικά με αμείωτο ρυθμό τον τελευταίο καιρό, «σπάζοντας» σημαντικά φράγματα, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές αυξήσεις από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί 28 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Μαρτίου. 

Από πλευράς προσφοράς, η Ιρλανδία άντλησε 1,25 δισ.ευρώ από την έκδοση 10ετούς και 23ετούς ομολόγου, ενώ η Ιταλία εξέδωσε τριετή, επταετή και 30ετή αντλώντας 6,75 δισ.ευρώ και προσελκύοντας ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:  

Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News