Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επανέφερε σε άνοδο τις αποδόσεις

Ομόλογα: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επανέφερε σε άνοδο τις αποδόσεις

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ μετά την αρχική αποκλιμάκωση, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Απρίλιο. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο, χαμηλότερα μεν από το 8,5% του Μαρτίου, αλλά περισσότερο από το 8,1% που περίμεναν οι αναλυτές, γεγονός που πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,018%, αφού αρχικά είχε διολισθήσει κάτω από το φράγμα του 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας. «Πιστεύω ότι είναι φυσικό να δούμε τις αποδόσεις να αυξάνονται μετά από τα παραπάνω ισχυρά στοιχεία», ανέφερε ο Πήτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho.  

Aπό την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε στο 3,43% με το spread στις 241 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,43%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 91 εκατ.ευρώ, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί τη γενικότερη τάση. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, όμως επέστρεψε κοντά στο χαμηλό εβδομάδας που είχε αγγίξει στην αρχή της συνεδρίασης, δηλ. στο 2,93%. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας, με τους επενδυτές να παίρνουν μία ανάσα από τις ενδείξεις ότι η όποια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει σταδιακά. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα λήξει στις αρχές του τρίτου τριμήνου, για να ακολουθήσει επιτοκιακή αύξηση μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα. 

Σύμφωνα με αναλυτές, ο τόνος από τα νέα σχόλια υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά από το καλοκαίρι. «Εν μέρει το μήνυμα από την ΕΚΤ είναι ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα αρχίσουν τον Ιούλιο, όμως ο δρόμος θα είναι σταδιακός, κάτι το οποίο υποδηλώνει άλλωστε και η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ», δήλωσε ο Γιαν βον Γκέριχ, αναλυτής της Nordea.

Σε ένα ακόμη δείγμα της έντονης μεταβλητότητας της αγοράς κρατικού χρέους, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ανέκαμψε στο 2,25% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αρχικά, είχε υποχωρήσει σε χαμηλό επτά εβδομάδων, στο 2,19%.   

Aπό πλευράς προσφοράς, η Ε.Ε. εξέδωσε ομόλογα λήξης 2025 και 2051, ενώ η Γερμανία άντλησε 3,23 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου 10ετούς και η Πορτογαλία εξέδωσε ομόλογα λήξης του 2030 αντλώντας 750 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Δεν αποκλείει μία νέα κρίση χρέους – Μύθοι και αλήθειες

Το τέλος του τζάμπα χρήματος: Μόνο 100 ομόλογα απομένουν με αρνητικές αποδόσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News