Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 10:48
ΑΓΟΡΕΣ

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin

(upd) Διακόσια δισεκατομμύρια δολάρια: τόσα είναι τα χρήματα που «σβήστηκαν» από την αγορά κρυπτονομισμάτων το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του CoinMarketCap. H σφαγή συνεχίζεται και σήμερα με τις μετοχές crypto στην Ασία να κάνουν βουτιά. Οι επενδυτές σε cryptο, βέβαια, έχουν εμπειρία στις ξαφνικές ταλαντεύσεις της αγοράς, με Bitcoin και Ethereum να έχουν μαζέψει λίγο τις απώλειες από το πρωί, αλλά και πάλι να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, μετά το TerraUSD, ένα άλλο stablecoin, το Tether, έχει πέσει λίγο πιο κάτω από την ισοτιμία του 1 προς 1, στα 96 σεντς, προκαλώντας και αυτό ανησυχία.

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin-1 

Καταρρέει η τιμή του Bitcoin, καθώς έπεσε κάτω από τα 27.000 δολάρια, ενώ το πρωί της Πέμπτης για λίγη ώρα «φλέρταρε» και με το όριο των 25.000 δολαρίων, προτού πάρει και πάλι τα πάνω του.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα του κόσμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και 16 μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2020), έχοντας καταγράψει νέες απώλειες της τάξης του 6-9% τις τελευταίες ώρες και συνολικά περίπου 42% φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bitcoin έχει «σβήσει» όλα τα κέρδη του 2021, καθώς τις τελευταίες 8 μέρες έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους, δηλαδή 13.000 δολάρια.

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin-2

Οι λόγοι της βουτιάς των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία 24ωρα είναι τρεις: 

  1. ο αυξημένος σε σχέση με τις προβλέψεις πληθωρισμός των ΗΠΑ για τον Απρίλιο (8,3%) 
  2. η συνέχιση του sell-off στην τεχνολογία κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με νέα πτώση του S&P500 και του Nasdaq
  3. η κατάρρευση του TerraUSD ή UST, ενός stablecoin που είναι σχεδιασμένο να βρίσκεται σε ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο.

Και ενώ η δημιουργός του, η Terraform Labs, κατάφερε με τη βοήθεια επενδυτών να σταθεροποιήσει ελαφρώς το UST στα 50 με 60 σεντς (και πάλι βέβαια, πρόκειται για μια προβληματική ισοτιμία), το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το «αδερφάκι» του, το LUNA, το οποίο βρίσκεται… μεταξύ ζωής και θανάτου, έχοντας καταγράψει πτώση 97%. Η τιμή του LUNA βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 20 σεντς, όταν πριν μια εβδομάδα ήταν 80 δολάρια!

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin-3
Η διαφορά στην τιμή του LUNA μέσα σε μια εβδομάδα είναι χαοτική.

Αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες ώρες. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το Ether, βούτηξε μέχρι και τα 1.700 δολάρια σήμερα το πρωί (χαμηλό έτους) και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 1.847 δολάρια.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και για άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Avalance, το Solana και το DOT (ή Polkadot).

Crypto ETFs στην Αυστραλία εν μέσω χάους

Την ώρα που η αγορά crypto βρίσκεται σε αναβρασμό, στην Αυστραλία έκαναν το ντεμπούτο τους χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) του Bitcoin και του Ethereum.

Tα πρώτα ETFs κρυπτονομισμάτων στην Αυστραλία έγιναν ανάρπαστα, αφού δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο συνολοικός όγκος συναλλαγώνε είχε ξεπεράσει το 1 εκατ. δολάρια Αυστραλίας.

H αγορά ETF στην Αυστραλία υπολογίζεται στα 152 δισ. δολάρια Αυστραλίας σε σχέση με τα 6,3 τρισ. αμερικανικά δολάρια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά crypto της Aυστραλίας μπορεί να ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. δολάρια.

Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin-4

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

TerraUSD: Το σχέδιο ανάκαμψης – Ζητά εξωτερική χρηματοδότηση

«Σεισμός» από την κατάρρευση του Terra: Ξανά κάτω από τα 30.000 δολάρια το Bitcoin

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την αγορά του bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News