Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη στη συνεδρίαση – Πτώση 1,2% τον Απρίλιο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη στη συνεδρίαση – Πτώση 1,2% τον Απρίλιο

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας εκτινάχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και το ράλι του κλάδου εξόρυξης μετάλλων ενίσχυσαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου στο τέλος ενός μήνα που στιγματίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7%, περιορίζοντας τις μηνιαίες απώλειές του στο 1,2%. Το σημερινό ράλι έχασε όμως τη λάμψη του προς το τέλος της συνεδρίασης, από τη στιγμή που η Wall Street άνοιξε με πτώση, υπό το βάρος των αποτελεσμάτων των Amazon και Apple. 

Oι ανησυχίες για πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, για ευρωπαϊκό εμπάργο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τα αυστηρά lockdown στην Κίνα και τις πενιχρές αποτιμήσεις στον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο πυροδότησαν έντονες ρευστοποιήσεις στις διεθνείς μετοχές αυτό το μήνα. 

Οι μεταλλευτικοί όμιλοι σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση ράλι 2,5%, καθώς οι τιμές χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος κινήθηκαν ανοδικά μετά τη δέσμευση της Κίνας ότι θα στηρίξει την οικονομία, δημιουργώντας ελπίδες για σταθερή αύξηση της ζήτησης. 

Ωστόσο, ο δείκτης μετάλλων και εξόρυξης ολοκλήρωσαν τον Απρίλιο με πτώση στις πρώτες μηνιαίες απώλειες σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, υπό την πίεση των νέων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει περίπου 10% από το υψηλό 14 ετών που άγγιξε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων συνέβαλαν στο να σταθεροποιηθεί ο ευρωπαϊκός κλάδος της βαριάς βιομηχανίας, προσφέροντας σημαντικό στήριγμα στην αγορά», αναφέρει αναλυτές. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της δανικής φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk να ενισχύεται 5,4% και της γαλλικής εταιρείας αλκοολούχων ποτών Cointreau κατά 2%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου προοπτικών τους. 

Αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων θα αυξηθούν 27,1% στο πρώτο τρίμηνο και 13,7% στο δεύτερο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, με πρωταγωνιστές τις εταιρείες ενέργειας. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,84%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,39% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,47%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,82%, ενώ ο IBEX 35 κινήθηκε σε παρόμοιους ρυθμούς με άνοδο 0,85%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

  

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News