Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδο με στήριγμα τα εταιρικά κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδο με στήριγμα τα εταιρικά κέρδη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές απομακρύνθηκαν από το χαμηλό έξι εβδομάδων που άγγιξαν στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων TotalEnergies και Volvo, περιόρισαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%, χαμηλότερα ωστόσο από τα υψηλά της συνεδρίασης, στον απόηχο της ξαφνικής συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, αλλά και του υψηλότερου του αναμενομένου πληθωρισμού στη Γερμανία που επανέφεραν στο προσκήνιο τα στοιχήματα για πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

«Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ πυροδότησαν ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι και τόσο ανθεκτική στις παγκόσμιες πιέσεις όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά», αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital. 
  
O Aπρίλιος ήταν ιδιαίτερα νευρικός μήνας για τις διεθνείς αγορές μετοχών, με τον STOXX 600 να βυθίζεται προσωρινά σε χαμηλό μηνός, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων στην οικονομία, τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα αυστηρά lockdowns στην Κίνα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η γαλλική TotalEnergies ενισχύθηκε 3,7% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να επαναγοράσει μετοχές της, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν κέρδη 2,2%, με πρωταγωνίστρια τη Volvo με άνοδο άνω του 8%.

Από τις 23 εισηγμένες του δείκτη STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 65% έχει παρουσιάσει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Σε «υψηλές ταχύτητες» και οι τεχνολογικές, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων της Meta. Στον αντίποδα, οι μετοχές του κλάδου υγείας που δέχθηκαν πλήγμα, με τη μετοχή της Sanofi να υποχωρεί 0,9%. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με ισχυρά κέρδη 1,35%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σχεδόν 1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,15%.

Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και ο ιταλικός FTSE MIB στην περιφέρεια, ο οποίος ενισχύθηκε 0,95%, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία έκλεισε με μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,4%.

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News