Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό γύρισμα με στήριγμα από τα βασικά μέταλλα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό γύρισμα με στήριγμα από τα βασικά μέταλλα

Σε άνοδο επέστρεψαν οι μετοχές στην Ευρώπη μετά από ένα τριήμερο καθοδικό σερί, καθώς οι μετοχές στον κλάδο βασικών μετάλλων έκαναν άλμα 4,5%, αν και η διακοπή της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο. 

«Οι εξελίξεις με το ρωσικό φυσικό αέριο μας υπενθυμίζουν τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει ανά πάσα στιγμή ο πόλεμος. Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει πολλά όπλα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά διπλωματίας προκειμένου να αποφύγει μία ύφεση πυροδοτούμενη από την ενέργεια», αναφέρει ο Μαρκ Χέφελε της UBS Global Wealth Management. 
  
O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε αγγίξει χαμηλό έξι εβδομάδων. Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων και πετρελαίου διεύρυνε τα κέρδη του για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. 

Επίσης, οι γερμανικές μετοχές, που παρουσίαζαν τις χειρότερες επιδόσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, επιδόθηκαν σε ράλι στο κλείσιμο. Η μετοχή της Deutsche Bank ωστόσο υποχώρησε 5,6% μετά την προειδοποίηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να πλήξει τα αποτελέσματα της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης. Για το αρχικό αρνητικό κλίμα ευθύνονται και τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία με το σχετικό δείκτη να βουλιάζει σε ιστορικό χαμηλό το Μάιο. 

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,27%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,48%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 τερμάτισε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,53%.

Με κέρδη έκλεισαν και οι αγορές στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει κέρδη 0,63% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να τερματίζει με άνοδο 0,46%.

Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας, για τον πληθωρισμό και τις εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έχουν περιορίσει την όρεξη για ανάληψη ρίσκου, με αποτέλεσμα ο δείκτης STOXX 600 να οδεύει προς απώλειες 3% για το μήνα Απρίλιο, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. 

Τα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν 27,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από τις 37 επιχσειρήσεις που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 62,2% έχουν παρουσιάσει επιδόσεις καλύτερες των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Επήλθε ηρεμία μετά το χθεσινό μαζικό sell-off

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News