Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα, χωρίς κατεύθυνση, με φόντο την ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα, χωρίς κατεύθυνση, με φόντο την ΕΚΤ

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισαν οι μετοχές στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να «χώνεψαν» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον αντίκτυπο στην περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκινά αυτή την εβδομάδα, όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Πρωταγωνιστής ο κλάδος εμπορευμάτων, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε στάσιμος σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,03% με τον κλάδο λιανεμπορίου και τις «αμυντικές» μετοχές, όπως real estate, να υποχωρούν 0,2% έως 0,6% και τον κλάδο πετρελαίου και εξόρυξης μετάλλων να κινείται ανοδικά. 

«Κάθε φορά που οι επενδυτές βομβαρδίζονται με νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τοποθετούν τα χρήματά τους σε εταιρείες που ευημερούν σε πληθωριστικό περιβάλλον, όπως οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων», αναφέρει ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής της AJ Bell. 

O δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες ξεπέρασε σήμερα το 2,40%, αγγίζοντας υψηλό 10ετίας, μακράν του στόχου 2% της ΕΚΤ, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν κατάφεραν να βρουν κατεύθυνση εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ που αναμένεται να δώσει τον τόνο στις αγορές το επόμενο διάστημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας XM. «Η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, όμως ακόμη και εάν υιοθετήσε ένα ελαφρώς πιο επιθετικό τόνο απ΄ό,τι αναμένεται, δεν πρόκειται να προσεγγίσει με τίποτε την ρητορική της Fed», αναφέρει ο ίδιος αναλυτής. 

Παρότι δεν αναμένεται κάποια απόφαση στην αυριανή συνεδρίαση, οι αγορές χρήματος έχουν προεξοφλήσει επιτοκιακή αύξηση των 70 μονάδων βάσης έως το Δεκέμβριο.

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,34%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,05% και ο γαλλικός CAC-40 πρόσθεσε 0,07%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,46% και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,22%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News