Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες με «βαρίδι» τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες με «βαρίδι» τις τράπεζες

Με απώλεις έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεγαλύτερο «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα, όμως, ο επενδυτικός κόσμος παρακολούθησε στενά τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που αν και μέχρι στιγμής έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Wall Street, φαίνεται πως άσκησε πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Βέβαια, το κλίμα ήταν ήδη «βαρύ» ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτή την Πέμττη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3%, έχοντας ανακάμψει από νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι μετοχές του κλάδου της υγείας, αλλά επίσης μεγάλο πλήγμα δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank διολίσθησαν κατά 9,4% και 8,5% αντίστοιχα, αφότου μεγαλομέτοχος ρευστοποίησε μερίδια τουλάχιστον 5% στις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας.

Παράλληλα όμως, αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 1,3%, ενόσω η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε εκ νέου τα 100 δολάρια μετά από την χθεσινή πτώση.

Σημαντική επίπτωση στην σημερινή συνεδρίαση φαίνεται να είχε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αφού αποτελεί κλειδί για την επόμενη κίνηση όσον αφορά την νομισματική πολιτική της Fed. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν, σημειώνοντας συνολικά απώλειες.

Ο FTSE του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,55%, ενώ ο CAC του Παρισιού υποχώρησε κατά 0,28%. Η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με υποχώρση της τάξης του 0,33% και ο IBEX 35 της Μαδρίτης με οριακές απώλειες 0,082%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Wall Street: Απάντηση με άνοδο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News