Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν με πτώση – Οριακή άνοδος στο Παρίσι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν με πτώση  – Οριακή άνοδος στο Παρίσι

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων έπληξε τον κλάδο τεχνολογίας με τα γαλλικά blue chip να παρουσιάζουν νευρικότητα, στην «κούρσα» της εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται ο κλάδος τεχνολογίας με πτώση 2,2%. Από τους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,7%. 

Ωστόσο, ο CAC 40 στο Παρίσι κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο 0,1%, καθώς η έκβαση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έδωσε τη νίκη στον Γάλλο πρόεδρο, παρότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν στενή αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 24 Απριλίου, με τον Μακρόν να κερδίζει 51% και την Λεπέν με 49%. 

Το γαλλικό ενεργητικό είχε δεχθεί έντονες πιέσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν στην προοπτική μίας νίκης της Λεπέν, καθώς η ατζέντας της για τον προστατευτισμό, τον εθνικισμό και τις φορολογικές μειώσεις έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στις αγορές. Ο CAC 40 έχει απωλέσει 1,6% της αξίας του τον Απρίλιο μέχρι στιμής, τη στιγμή που ο STOXX 600 παρουσιάζει άνοδο 0,4%. 

«Ο CAC 40 πήρε μία ανάσα από τη στιγμή που ο Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών έστω και με μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν», σημειώνει αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας XM. 

Επίσης, οι τράπεζες της Ευρωζώνης και οι ασφαλιστικές εταιρείες βρήκαν στήριγμα στη νέα άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και της συνεδρίασης της ΕΚΤ. 
  
  
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News