Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές μετοχές: Από άνοδο σε πτώση – Ποιοι κλάδοι άντεξαν

Eυρωπαϊκές μετοχές: Από άνοδο σε πτώση – Ποιοι κλάδοι άντεξαν

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν τα αρχικά κέρδη τους, καθώς οι κίνδυνοι από την πιο επιθετική νομισματική πολιτική της Fed και οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας κράτησαν τους επενδυτές στο περιθώριο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, αντιτρέφοντας τα αρχικά κέρδη, μετά τις απώλειες 1,5% της Τετάρτης, που σηματοδότησαν την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια μηνός.

Ολοι οι επιμέρους βασικοί δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι τομείς εκείνοι που είναι πιο ανθεκτικοί σε μία οικονομική επιβράδυνση, όπως ο κλάδος υγείας που ενισχύθηκε 1,4%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, κατασκευών και χημικών με κέρδη 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.  
 
Οι μετοχές πετρελαίου καθοδήγησαν τις απώλειες, υποχωρώντας 1,6%, ενώ ο κλάδος τεχνολογίας σημείωσε πτώση 1%. Η μετοχή της Shell υποχώρησε 2,1%, μετά την ανακοίνωση ότι θα απομειώσει περίπου 5 δισ.δολάρια από την αξία της στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, μετά την απόφασή της να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία, ζημίες μεγαλύτερες του αναμενομένου. 
 
«Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού έχει αυξηθεί σημαντικά…Παρά το πλήγμα στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ισχύς του πληθωρισμού θα αναγκάσει τελικά την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα απ΄ό,τι περίμεναν οι αγορές», αναφέρει ο Άντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics.

Oι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ της άρσης των μέτρων στήριξης στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης από την τελευταία της συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, αναλυτές σε poll του Reuters βλέπουν τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο για το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να παραμείνει στα ύψη καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022. 

Οι γαλλικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα 0,6% μετά τις απώλειες άνω του 3% στη διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, εν όψει του πρώτου γύρου προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 10 Απριλίου. Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,52%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,47%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,59%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,17%, στις 8.467,40 μονάδες.

 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Στο 2,81% εκτοξεύθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News