Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση μετά το τριήμερο ανοδικό σερί 

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση μετά το τριήμερο ανοδικό σερί 

Στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις ανακόπηκε η ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς σήμερα οι πιέσεις από τις διεθνείς αγορές έκαναν την εμφάνισή τους σε αντίθεση με χθες όπου το ελληνικό χρηματιστήριο πήγε κόντρα στο ρεύμα και έκλεισε με άνοδο 1,24%, πλησιάζοντας τις 920 μονάδες. 

Σήμερα ωστόσο είναι μια διαφορετική ημέρα, καθώς διεθνώς είναι έκδηλος ο προβληματισμός από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με την κλιμάκωση των αποδόσεων στους αμερικανικούς τίτλους χρέους να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και να έχει επιφέρει αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και ειδικότερα στην Κίνα, όπου καταγράφεται νέα έξαρση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown από το Πεκίνο είναι ορατό. 

Το ενδεχόμενο να κατεβάσει ταχύτητα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με τον πληθωρισμό να ίπταται και τις κεντρικές τράπεζες να έχουν ήδη ανοίξει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής, μόνο θετική έκβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί για την παγκόσμια οικονομία, την ώρα επίσης που μαίνεται ένας πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Σε μια ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στα γραφεία της ΕΔΕΥ προκειμένου να προαναγγείλει το χρονοδιάγραμμα για τη διερεύνηση των περιοχών της Κρήτης και του Ιονίου σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων, είναι οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που θέτουν τον τόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα. 

Στο πρώτες συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περί του 0,60% και έχει πέσει στις 911,81 μονάδες, βρισκόμενος οκτώ μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έχοντας προλάβει να περάσει από τις 906,87 μονάδες. 

Σχεδόν παρόμοιο είναι το ποσοστό των απωλειών που καταγράφει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με αυτόν τον Mid Cap να κινείται με πιο περιορισμένη πτώση της τάξεως του 0,38%. 

Ο τραπεζικός δείκτης αποδυναμώνεται περί του 1,40%, τις εντονότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τροφίμων και ποτών (2,68%).

Η εικόνα στο ταμπλό

Coca Cola, MIG, Eurobank, Mytilineos παρουσιάζουν απώλειες πλέον του 2% από τις μετοχές του FTSE Large Cap, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επί του παρόντος μόνο η μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,54%. 

Από το γενικευμένο πτωτικό κλίμα δεν καταφέρνει να διαφύγει ούτε η μετοχή της Jumbo έχοντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το σύνολο του 2021, με τα καθαρά της κέρδη να ενισχύονται κατά 56%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News