Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διατηρείται η ανοδική ορμή – Άγγιξε τις 872 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Διατηρείται η ανοδική ορμή – Άγγιξε τις 872 μονάδες 

Διατηρείται το θετικό μομέντουμ από χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω ενός γενικευμένου θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές κι ενώ η συνάντηση με τις διαπραγματευτικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας βρίσκεται εν εξελίξει. Παράλληλα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει περιβάλλει μια θετική αύρα, μετά την έγκριση που εξασφάλισε η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένουν να αποπληρώσει πρόωρα τις τελευταίες δόσεις των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μαζί με ένα μικρό μέρος των διμερών δανείων από τους εταίρους της Ευρωζώνης. 

Στο πρώιμο στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη περί του 1,11% έχοντας υπερβεί τις 870 μονάδες (872,35 μονάδες), το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος για τον Μάρτιο στις 871,99 μονάδες στις 16 Μαρτίου (ενδοσυνεδριακά στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα έχει ανέλθει έως τις 890,10 μονάδες στην εναρκτήρια συνεδρίαση για τον Μάρτιο την 1η του μηνός).

Με τον τζίρο στα 10 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 4,4 εκατ. τεμάχια, γι άλλη μια συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών είναι αυτές που έχουν προσελκύσει τους επενδυτές κι ενώ έχει προηγηθεί χθες η ψήφος εμπιστοσύνης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τον οίκο S&P.  

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,19% και έχει ξεπεράσει τις 2.110 μονάδες (2.111,77 μονάδες), ενώ σε αυτό το στάδιο ο κλάδος που ξεχωρίζει είναι αυτός της υγείας και ακολουθεί ο τραπεζικός και της τεχνολογίας. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών σήμερα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, από τη στιγμή που στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του CVC Capital Partners για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχοντας λάβει την έγκριση της DG Comp και της ΤτΕ, που ενέκρινε την μεταβίβαση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στη νεοσύστατη -από το CVC Partners- Ethniki Holding με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Προσεγγίζουν το +2% οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, πιο περιορισμένα τα κέρδη των Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, ενεργειακές και κατασκευές με άνοδο πλέον του +1%, ενώ ΟΛΠ, Lamda και Βιοχάλκο παρουσιάζουν ήπιες απώλειες. 

Κέρδη και για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2021, με τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή, από 0,07 του ευρώ για την οικονομική χρήση του 2020. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 2021 καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας όσον αφορά στην άντληση κεφαλαίων (με εξαίρεση το 2007 – MIG 5,2 δισ. ευρώ και τα έτη ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών 2013 – 2015), ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς μεγάλες ΑΜΚ (ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha). Ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν επτά νέες εκδόσεις ομολόγων, με την εμφατική παρουσία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, γεγονός που καταδεικνύει την καθιέρωση της αγοράς ομολόγων στο πεδίο άντλησης κεφαλαίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν  και τρεις νέες εισαγωγές εταιρειών: μία στην Κύρια Αγορά (Interlife) και δύο στην ΕΝ.Α (Real Consulting, Phoenix Vega). Παράλληλα, διερευνήθηκε η εισαγωγή νέων προϊόντων ελκυστικών στην αγορά και ιδιαίτερη έμφαση  δόθηκε στην αναβάθμιση της αγοράς παραγώγων.  

Όπως προκύπτει, για το ελληνικό χρηματιστήριο η περυσινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί. Ωστόσο η δυναμική αυτή δεν έχει καταφέρει να διατηρηθεί και η αιτία για την ανακοπή της θετικής αυτής ορμή εστιάζεται σε δύο παράγοντες: στον πληθωρισμό ο οποίος μήνα με τον μήνα ίπταται και στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον Ιανουάριο στη Λεωφόρο Αθηνών διατηρήθηκε το θετικό μομέντουμ από την περυσινή χρονιά και τον Φεβρουάριο το Χρηματιστήριο παρέδωσε τα κέρδη τα οποία είχε «χτίσει» στον πρώτο μήνα του έτους.

Επί του παρόντος από την έναρξη του 2022, εξαιρουμένης της σημερινής συνεδρίασης υπολείπεται περί του 3,50%, ένα ποσοστό αρνητικής μεταβολής που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Μαρτίου. Με τρεις συνεδριάσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο τρέχων μήνας, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο το ελληνικό χρηματιστήριο, να εισέλθει στον Απρίλιο έχοντας περάσει εκ νέου σε θετικό έδαφος για το 2022.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

S&P: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες

ΕΧΑΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη το 2021 – Πρόταση για μέρισμα 0,15 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News