Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με πρωταγωνιστή εμπορεύματα και τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με πρωταγωνιστή εμπορεύματα και τράπεζες

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς το ράλι του κλάδου εμπορευμάτων και τραπεζών αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας και τον πληθωρισμό, με την Ευρώπη να παραμένει σε επιφυλακή για πιθανή διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου της από την Ρωσία. 

Η ρωσική απειλή να σταματήσει την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εκτός και εάν οι αγοραστές πληρώσουν σε ρούβλι, έχει αποτραπεί προς το παρόν, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι δεν θα σταματήσει την προσφορά έως ότου τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα εντός του Απριλίου. 

Πάντως οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, οδηγώντας τελικά τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 στις πρώτες τριμηνιαίες απώλειες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου μετά από δύο χρόνια. 

Ο δείκτης έκλεισε με άνοδο την Παρασκευή, καταγράφοντας κέρδη 0,5%. Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 1,2%, με την ισπανική Santander να κλείνει με άνοδο 2,6% αφού επιβεβαίωσε το στόχο της για την κερδοφορία του 2022. 

«Οι αγορές κινούνται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης τις τελευταίες εβδομάδες και βρήκαν σήμερα κάποιο στήριγμα στην οπισθοχώρηση του Πούτιν όσον αφορά στην υλοποίηση των απειλών του για τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια», ανέφερε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA. 

Oι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων και πετρελαίου καθοδήγησαν τα κέρδη τόσο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά και στο πρώτο τρίμηνο γενικότερα, οπότε ενισχύθηκαν 18% και 14% αντίστοιχα. 
  
Στην αρχή της συνεδρίασης, υπήρξε κάποια νευρικότητα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι άγγιξε νέο ρεκόρ το Μάρτιο, στο 7,5%, εντείνοντας τις πιέσεις στην ΕΚΤ για ανάληψη δράσης. Σύμφωνα με τον Άντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγο της Capital Economics, φαίνεται πλέον πολύ πιθανόν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τα σχέδιά της σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, που σημαίνει ότι ίσως να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, ωθώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% έως τα τέλη του 2023. 

Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων κατά 60 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2022. 

Οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες υπήρξαν ο μεγάλος χαμένος του πρώτου τριμήνου με απώλειες 17%, μπήκαν στο δεύτερο τρίμηνο με απώλειες 0,3%. 

Στη Γαλλία, επικρατεί νευρικότητα και εν όψει των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου, παρότι έχει ήδη προεξοφληθεί η επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, ο CAC 40 στο Παρίσι κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,4%, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε μικρότερη άνοδο 0,2%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,3%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη με κέρδη 0,7%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News