Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή στην πτώση – Με απώλειες 1,5% ο DAX

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή στην πτώση – Με απώλειες 1,5% ο DAX

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά από τρεις συναπτές συνεδριάσεις κερδών, καθώς οι επενδυτές έκαναν μία παύση για να αξιολογήσουν την έκβαση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε σε επίπεδα σε προ του πολέμου της Ουκρανίας επίπεδα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, από τη στιγμή που οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας παρουσίασαν την πιο αξιοσημείωτη πρόοδο έως σήμερα.

«Η ανακούφιση όμως εξανεμίστηκε γρήγορα, καθώς η πιθανότητα συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να απομακρύνεται σήμερα», αναφέρει ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής της AJ Bell.  

O STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,4%, ενώ οι κλάδοι που έχουν σχέση με τα εμπορεύματα κινήθηκαν σε θετικό έδαφος. Ο τομέας ενέργειας και εξόρυξης μετάλλων κατέγραψε κέρδη 3,3% και 2,4% αντίστοιχα, καθώς ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου και μετάλλων.

Λαμβάνοντας υπόψη το ράλι στις τιμές εμπορευμάτων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, οι μετοχές ενέργειας έχουν ενισχυθεί 4,7% το μήνα Μάρτιο, ενώ του κλάδου εξόρυξης μετάλλων έχουν ενισχυθεί άνω του 6%, ξεπερνώντας τα κέρδη 1,6% του STOXX 600 μέχρι στιγμής και του DAX στην Φρανκφούρτη που φθάνουν το 1%.  

«Εάν η διένεξη ενταθεί και η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου της, τότε η Γερμανία θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρει ο Χιούσον. Ηδη, το Βερολίνο έθεσε σε ισχύ το πρώτο επίπεδο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Οι ανησυχίες αυτές δικαιολογούν και την πτώση 1,5% του δείκτη DAX που παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη και την χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών εβδομάδων. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,74% σε αντίθεση με τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε τη συνεδρίαση 0,55% υψηλότερα. Πτωτική η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί αν και οριακά κατά 0,03% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να τερματίζει 0,74% χαμηλότερα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News