Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Σε ράλι οι μετοχές και το ευρώ, «μάζεψαν» οι αποδόσεις, απώλειες για το πετρέλαιο

Αγορές: Σε ράλι οι μετοχές και το ευρώ, «μάζεψαν» οι αποδόσεις, απώλειες για το πετρέλαιο

«Ανάσα» στις αγορές και αλλαγή σκηνικού έφερε η αισιοδοξία από τις τελευταίες ειδήσεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ επιδόθηκαν σε ράλι, οι ομολογιακές αποδόσεις «μάζεψαν» την ανοδική πορεία τους, ενώ το πετρέλαιο και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού και των υπόλοιπων πολύτιμων μετάλλων βρέθηκαν σε πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,6%, αγγίζοντας υψηλό μηνός, συνεχίζοντας την πορεία ανόδου για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Όλοι οι επιμέρους κλάδου κινήθηκαν ανοδικά με πρωταγωνιστές τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις τράπεζες που κατέγραψαν κέρδη 5,9% και 3,8% αντίστοιχα.  

«Μετά το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, το ριψοκίνδυνο ενεργητικό διεύρυνε τα κέρδη του. Ομως, ο κλιμακούμενος πληθωρισμός θα ωθήσει και πάλι την ΕΚΤ να αυξήσει πιο γρήγορα τα επιτόκιά της και αυτό θα συμπιέσει το κόστος διαβίωσης για τους Ρώσους καταναλωτές. Η άλλη μεγάλη ανησυχία που είναι μία πιθανή ύφεση παραμένει», σημειώνει αναλυτής της Hargreaves Lansdown. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 2,8%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρότερα κέρδη 0,9%, καθώς επηρεάστηκε από την πτώση 2,5% της Barclays. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 2,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άλμα 3%.

Για το μήνα Μάρτιο, ο STOXX 600 αναμένεται να κλείσει με μικρά κέρδη, στο πρώτο μήνα ανόδου στη διάρκεια το τρέχοντος έτους. Ωστόσο, σε τριμηνιαία βάση, ο δείκτης εκτιμάται ότι θα καταγράψει τις πρώτες απώλειες στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ τριμήνων, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό. 

 

Ακραίες οι διακυμάνσεις των αποδόσεων στη σημερινή συνεδρίαση

 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς πέρασε προς στιγμή σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014, εν μέσω αισιοδοξίας που δημιούργησε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν και οι αποδόσεις του ευρώ έκλεισαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υψηλά της συνεδρίασης. Βεβαίως, οι αυξανόμενες προσδοκίες ότι η κλιμάκωση του πληθωρισμού θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προχωρήσουν σε πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμού, έχουν πυροδοτήσει μεγάλη άνοδο στις ομολογιακές αποδόσεις το Μάρτιο. 

Αρχικά, η απόδοση του διετούς γερμανικού έφθασε έως το 0,05%, ακολουθώντας τα χνάρια του γαλλικού διετούς που είδε την απόδοσή του να εκτινάσσεται στο 0,067%, περνώντας το φράγμα του μηδενός για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015. 

«Οσο πιο γρήγορα τερματιστεί ο πόλεμος, τόσο πιο ήπια θα είναι και η πτώση της ζήτησης στην Ευρωζώνη. Ομως, κανένας δεν περιμένει ότι οι κυρώσεις θα αρθούν, συνεπώς οι πιέσεις στην προσφορά παραμένουν», αναφέρει αναλυτής της AFS Group.

Ωστόσο, οι αποδόσεις “μάζεψαν” την αρχική τους απότομη άνοδο, μετά την έντονη αποκλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού στη γερμανική διετία να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος. Τraders έκαναν λόγο για ακραίες διακυμάνσεις, αποδίδοντας εν μέρει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στην πτώση των τιμών πετρελαίου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με άνοδο επτά μονάδων βάσης, αφού αρχικά είχε ενισχυθεί 15, φθάνοντας έως το 0,741%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018. Στη ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020, ενώ στην Ισπανία έφθασαν στη 10ετία το 1,591%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018.  

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 2,84%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει το 2,9% με το spread στις 223 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 1,75%.
Να σημειωθεί ότι και το διατραπεζικό επιτόκιο Libor τριών μηνών ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο ετών. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου, φθάνοντας έως το 1,006%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, έχοντας αυξηθεί 50 μονάδες βάσης μόνο το Μάρτιο. 

 

Άλμα για το ευρώ – Πτώση για το πετρέλαιο
 

Εντυπωσιακό άλμα σημείωσε το ευρώ, ενισχυόμενο 1,20% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να ξεπερνά το 1,11, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου. Παρότι ένα βήμα προς την κατάπαυση του πυρός θα στήριζε το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, αναλυτές εκτιμούν ότι θα δυσκολευθεί να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 1,10 λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Αντίθετα, η αγορά πετρελαίου κατέγραψε έντονες απώλειες στην είδηση της προόδου στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και στις συνεχιζόμενες ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. Ενώ όμως οι τιμές υποχωρούσαν αρχικά 7%, περιόρισαν τις απώλειές τους σε λιγότερο από 3%, με το brent κοντά στα 109 δολάρια και το αργό στα 103 δολάρια. 

Όσο για την τιμή του χρυσού υποχώρησε περισσότερο από 1%, σε χαμηλό μηνός, ενώ το παλλάδιο βούλιαξε 9%, για να περιορίσουν όμως εν συνεχεία τις απώλειές τους. 

 

moneyreview.gr  

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό ενός μήνα το ρούβλι – Ενισχύεται έναντι του δολαρίου

Συνεχίζεται το σερί στα cryptos: Οριακά κέρδη για το Bitcoin

«Ξεφουσκώνουν» οι τιμές σε σιτάρι – καλαμπόκι

Πολύτιμα μέταλλα: Κατρακυλά ο χρυσός – Έως και 7% υποχώρηση στο παλλάδιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News