Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο αλλά με περιορισμένα κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο αλλά με περιορισμένα κέρδη

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καθοδηγούμενες από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τους «αμυντικούς» τομείς, καθώς οι ελπίδες για επίτευξη ειρήνευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τόνωσαν το επενδυτικό κλίμα, παρότι η πτώση των τιμών πετρελαίου άσκησε πιέσεις στις μετοχές ενέργειας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, «μαζεύοντας» τα αρχικά κέρδη του και απέχοντας ωστόσο 8% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε στις αρχές Ιανουαρίου. 

«Οι αγορές ομολόγων φαίνεται κάπως τοξικές για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή, ενώ και ο υψηλός πληθωρισμός καθιστά τοξικό και το ρευστό, συνεπώς δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για τους επενδυτές πέραν των μετοχών», αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital. 

Ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,8% και έκλεισε μακριά από τα υψηλά της ημέρας, ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι περιόρισε σημαντικά στο τέλος τα κέρδη του, κλείνοντας με άνοδο 0,5%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο αν και ενισχυόταν ενδοσυνεδριακά 0,75% στα υψηλά της ημέρας, έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες 0,1% υπό το βάρος των απωλειών των πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η BP και  η Shell, που έχασαν σχεδόν 2,5% η καθεμία. 

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,6%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατά 0,4%

Ωστόσο, τα κέρδη συγκρατήθηκαν από τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας. Ο οίκος S&P Global αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης για φέτος στο 3,3% από 4,4%, αναφέροντας ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εξαιτίας του πολέμου θα πλήξουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η γερμανική εταιρεία χημικών BASF ενισχύθηκε 1,6% αφότου η HSBC την αναβάθμισε επενδυτικά, επικαλούμενη την ανθεκτική ζήτηση, η οποία θα την βοηθήσει να παρουσιάσει κέρδη στο πρώτο τρίμηνο. Σε άνοδο 3,5% και η μετοχή της Carlsberg από τη στιγμή που η δανική ζυθοποιία ανακοίνωσε την έξοδό της από την ρωσική αγορά ακολουθώντας τα βήματα της Heineken. 
  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News