Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στις συνόδους των Βρυξελλών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στις συνόδους των Βρυξελλών

Με πτώση έκλεισαν και πάλι οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στο δεύτερο μήνα του και τις χώρες της Δύσης να ενισχύουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να διευρύνουν τις κυρώσεις προς την Ρωσία στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ. 
 
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, αφού όμως δυσκολεύθηκε να βρει κατεύθυνση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι τράπεζες κατέγραψαν απώλειες 0,7%, ενώ στο «κόκκινο» έκλεισε και ο κλάδος λιανεμπορίου, με απώλειες άνω του 1%, καθοδηγούμενος από την πτώση 3,3% της βρετανικής αλυσίδας ένδυσης Next αφότου η εταιρεία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τα κέρδη και τις πωλήσεις της για την περίοδο 2022-23.

Η νευρικότητα είναι εμφανής, καθώς οι επενδυτές αναζητούν προστασία σε τομείς, όπως αυτός των επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών που επηρεάζεται λιγότερο από οικονομικές κρίσεις. 

Αφού υποχώρησε για δύο μήνες εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πενιχρά κέρδη του STOXX 600 μέχρι στιγμής το Μάρτιο κινδυνεύουν να χαθούν καθώς οδεύουμε προς την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή των εταιρειών στον χώρο της άμυνας BAE Systems και Thales ενισχύθηκαν 1,9% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ της Rehinmetall κατέγραψε άνοδο 8,9%. Κέρδη άνω του 8% σημείωσε και η Telecom Italia, από τη στιγμή που το Reuters ανέφερε ότι η ΚΚR εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ιταλικού ομίλου. 

Αντίθετα, η μετοχή του ομίλου πολυτελών ειδών Richemont υποχώρησε 2,1%, αφότου πώλησε ολόκληρο το μερίδιό του 20% στην ελβετική εταιρεία ρολογιών Greubel Forsey.  

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,05%, με το γαλλικό CAC 40, να υποχωρεί κατά 0,39%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,10%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,45%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,24%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News