Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 14:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Υποτονικά κινούνται τα χρηματιστήρια με φόντο τις Συνόδους Κορυφής

Ευρώπη: Υποτονικά κινούνται τα χρηματιστήρια με φόντο τις Συνόδους Κορυφής

Δίχως σημαντικές μεταβολές κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση, σε μια ημέρα η οποία κινείται στη σκιά των Συνόδων Κορυφής, του ΝΑΤΟ, της G7 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου.

Όπως διαρρέει από τους κύκλους του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία προκειμένου να ενταθεί η πίεση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί μετά το πέρας των Συνόδων Κορυφής.

Με το ενδεχόμενο η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας από τον οποίο η ευρωπαϊκή ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, οι επενδυτές σήμερα είναι προβληματισμένοι καθώς μια τέτοια εξέλιξη είναι άγνωστο κατά πόσο θα εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου, την ώρα που αυτή του μπρεντ έχει σκαρφαλώσει εκ νέου άνω των 120 δολαρίων το βαρέλι και η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κοντά στα υψηλά ιστορικά της επίπεδα.

Ο σκεπτικισμός αυτός αποτυπώνεται σήμερα και στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον Euro STOXX 600 να κινείται οριακά υπό του μηδενός, ο CAC 40 στο Παρίσι να διαπραγματεύεται πέριξ αυτού του ορίου, ο DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 0,17%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνουν άνοδο 0,20% και 0,50% αντίστοιχα.

Από του κυριότερους κλάδους του πανευρωπαϊκού δείκτη, ο κλάδος της ενέργειας είναι με διαφορά αυτός που παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα σήμερα με κέρδη περί του 1,30%, ενώ σημαντικά χαμηλότερη είναι η ενίσχυση των κλάδων των πρώτων υλών και των τροφίμων και ποτών (0,31% και 0,33% αντίστοιχα), δύο κλάδοι που η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη τους έχει ευνοήσει, καθώς στην πολεμική σύρραξη εμπλέκονται δύο χώρες με εκ των μεγαλυτέρων παραγωγών σε βασικά μέταλλα και σιτηρά.

Στην Ευρώπη, ήδη οι κυβερνήσεις έχουν βγάλει «μολύβι και χαρτί» και υπολογίζουν τα αποθέματά τους σε σιτηρά και άλευρα, ούτως ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να επέλθει μια επισιτιστική κρίση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News