Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 0,9% στη συνεδρίαση και 6,5% στο τρίμηνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 0,9% στη συνεδρίαση και 6,5% στο τρίμηνο

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, διευρύνοντας τις τριμηνιαίες απώλειές τους, τις πρώτες μετά από δύο έτη, καθοδηγούμενες από τον κλάδο λιανεμπορίου καθώς τα κέρδη του ομίλου H&M ήταν κατώτερα των προσδοκιών. 

Οι μετοχές του λιανεμπορίου απώλεσαν 5% της αξίας τους, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών. Η μετοχή της σουηδικής αλυσίδας Η&Μ βούλιαξε 13%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αυξήσει φέτος τις τιμές και ανακοίνωσε εξασθενημένα τριμηνιαία κέρδη εν μέσω της αύξησης του κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,9%, με την αισιοδοξία της αγοράς να εξανεμίζεται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις από την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που υποχρεώνει τους ξένους αγοραστές να πληρώνουν σε ρούβλι για το φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλια θα διακοπούν σε περίπτωση που δεν γίνουν οι πληρωμές με αυτό τον τρόπο. 

Η κίνηση του Πούτιν απειλεί με διακοπή την προμήθεια περίπου του ενός-τρίτου του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη από την Ρωσία. Ωστόσο, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να πληρώνει την ρωσική ενέργεια σε ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,31%, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,21%%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,83%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,10%, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 1,23%. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με απώλειες 6,5% μετά από επτά τρίμηνα κερδών, εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για το Μάρτιο ωστόσο ο δείκτης σημείωσε άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα, εξέλιξη που αναλυτές απέδωσαν στο γεγονός ότι οι μετοχές προσφέρουν καλύτερο αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό σε σύγκριση με τα ομόλογα. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News