Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Κόντρα στο ρεύμα» τα ελληνικά – Στο 2,76% η απόδοση του 10ετούς

Ομόλογα: «Κόντρα στο ρεύμα» τα ελληνικά – Στο 2,76% η απόδοση του 10ετούς

Συνεχίστηκε η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ και στη σημερινή συνεδρίαση, με εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα που πήγαν «κόντρα στο ρεύμα», στον απόηχο της αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές που σημαίνει ότι ετοιμάζει και νέες αναβαθμίσεις. 

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε στο 2,76% με τη μείωση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο spread έναντι του γερμανικού που διαμορφώθηκε στις 208 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε στο 1,69%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 56 εκατ.ευρώ.

Στις υπόλοιπες αγορές, οι αποδόσεις των 10ετών ενισχύθηκαν από επτά έως οκτώ μονάδες βάσης, καθώς τα νέα νούμερα για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία τροφοδότησαν τις προσδοκίες για πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 7,6% το Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση των δύο Γερμανιών στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ στην Ισπανία ξέφυγε κοντά στο 10%, σε υψηλό 40 ετών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 0,71%, κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών, ενώ και του διετούς παρέμειναν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, αγγίζοντας το 0,066% με άνοδο 10 μονάδων βάσης. Καθ΄όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, η απόδοση του διετούς ενισχύθηκε 56 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2008. 

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Πέτερ Καζιμίρ, δήλωσε ότι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση μπορεί να γίνει φέτος, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται μία επιτοκιακή αύξηση το Σεπτέμβριο και μία το Δεκέμβριο. Οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης προεξοφλούν αυτή τη στιγμή επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 70 μονάδων βάσης. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News