Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 16:59
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός – Εκτοξεύτηκε στο 7,3%

Γερμανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός – Εκτοξεύτηκε στο 7,3%

Σε υψηλό 40 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον φετινό Μάρτιο, ο οποίος έφτασε το 7,3%.

Πρόκειται για άνοδο 2,2% σε σχέση με το 5,1% του Φεβρουαρίου και οφείλεται στις αυξημένες τιμές ενέργειας, τροφίμων και εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με την Destatis, τη στατιστική αρχή της χώρας: «Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου και των πετρελαϊκών προϊόντων έχουν αυξηθεί αισθητά και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού».

Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί ρεκόρ από την Επανένωση της Γερμανίας το 1990. Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός έφτασε σε τέτοια ύψη ήταν τον Νοέμβριο του 1981 στη Δυτική Γερμανία. Τότε, οι τιμές του πετρελαίου είχαν σκαρφαλώσει και πάλι λόγω του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Η Destatis αναφέρει επίσης ως αιτία για το αρνητικό αυτό ρεκόρ τα προβλήματα και τις διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

«Τα κακά νέα είναι ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος του αυξανόμενου πληθωρισμού. Ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα διψήφια ποσοστά», σχολίασε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομίας στην ING.

O ίδιος προέβλεψε άνοδο του πληθωρισμού στη Γερμανία τους επόμενους μήνες λόγω της πίεσης στους τομείς της ενέργειας, των εμπορευμάτων, των τροφίμων, καθώς και στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

«Εξαιτίας των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, αναμένουμε ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο πάνω από το 8% φέτος, ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε διψήφια ποσοστά αυτό το καλοκαίρι» κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: «Χαρακίρι» στην ανάπτυξη από το Συμβούλιο των Σοφών

Γερμανία: Σήμανε «πρώτο συναγερμό» για το φυσικό αέριο 

Λαγκάρντ: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο το οικονομικό κόστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News