Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 19:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό έξι ετών οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του «πυρήνα»

Ομόλογα: Σε υψηλό έξι ετών οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του «πυρήνα»

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αγγίζοντας νέα ύψη, μετά από «επιθετική» δήλωση αξιωματούχου της ΕΚΤ, που λειτούργησε ως καταλύτης για να αναρριχηθεί το κόστος δανεισμού σε υψηλά πολλών ετών. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε στο -0,18%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015, με άνοδο 3,5 μονάδων βάσης, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο το μηδέν. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού βρέθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο απο το 2015, αγγίζοντας το 0,286%, ενώ και οι αποδόσεις των ολλανδικών και γαλλικών πενταετών εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. 

Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρότι η κατευθυντήρια γραμμή της κεντρικής τράπεζας δίδει μεγάλη αβεβαιότητα στον χρόνο αυτής της κίνησης, όπως ανέφερε σήμερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Φρανκ Έλντερσον. «Είναι πολύ δύσκολο μέσα σε ένα περιβάλλον επιθετικής πολιτικής από την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, να σταθεροποιηθούν οι ομολογιακές αποδόσεις», σημειώνει στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets.

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 στο 0,56%, ενώ στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού έφθασε έως το 2,071%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε στο 2,79%, ενώ στην πενταετία στο 1,64%.

Ο δείκτης της Ευρωζώνης για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες εκτινάχθηκε στο 2,21%, επιστρέφοντας στα πρόσφατα υψηλά. Αναλυτές σημειώνουν ότι η απόφαση της Ρωσίας να ζητήσει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που πωλεί σε «εχθρικές» χώρες να γίνονται σε φυσικό αέριο, πυροδοτεί ανησυχίες ότι μπορεί να ωθήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο τις τιμές και να επιτείνει τον πληθωρισμό.      
  

moneyreview.gr 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News